Recepti 12. lipnja 2020.

Brzo i ukusno: Recept za domaći pekmez od jagoda

foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Osvježavajuće, sočne i zamamna mirisa. Ma tko bi mogao odoljeti jagodama? Ovo se voće može pripremati na razne načine, a evo i recepta za domaći pekmez

Torte, kolači, sladoledi, kreme... Jagode su svakako svestrano voće i mogu se pripremiti u raznim oblicima. Pripadaju porodici ruža Rosacea, a danas postoje stotine sorti jagoda. Primjerice, mjesečarke (višerotke) jednostavnije su za kućnu nasadu, pa bez problema uspijevaju u posudama na balkonima i terasama, a jednorotke su prikladnije za industrijsku proizvodnju.

S obzirom na to da mjesečarke daju plodove od svibnja do rujna, većina ih domaćica koristi prilikom pripreme pekmeza koji je idealan nadjev za palačinke. Osim toga, pekmez se koristi kao punjenje slatkih štrudli i kiflica, a ako se želiš zasladiti na brzinu, pekmez od jagoda savršen je premaz uz maslac na kruhu.

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Najukusnije jagode upravo su one domaće, pa prilikom pripreme svakako koristi jagode hrvatskih OPG-ova, čiju ponudu kvalitetnih namirnica možeš pronaći na Njuškalu. Evo i recepta za pekmez.

Domaći pekmez od jagoda

Sastojci:

  • 1 kg jagoda
  • 1/2 kg šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 limun

Priprema:

  1. Operi jagode i ukloni listove. Prereži ih napola te ih stavi kuhati u loncu na laganoj vatri oko 30 minuta.
  2. Nakon pola sata dodaj pola kilograma šećera, dva vanilin šećera i ubaci limun izrezan na kolutiće.
  3. Nastavi kuhati smjesu još 30 minuta na laganoj vatri uz neprestano miješanje, dok se pekmez ne zgusne.
  4. Kad pekmez bude gotov, izvadi ostatke limuna i baci ih.

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Prije nego što staviš pekmez u staklenke, svakako ih je potrebno sterilizirati. Ukloni sve naljepnice te ih stavi u vruću vodu s deterdžentom. Nakon što ih ispereš, stavi ih u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva na pet minuta. Nakon što to učiniš, stavi pekmez u staklenke te ih okreni naopako kako bi se napravio vakuum. Nakon što se ohlade, odloži ih na tamno i hladno mjesto.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.