Recepti Tjestenina 12. rujna 2024.

Jeftin i ukusan ručak - njoki cacio e pepe

Njoki sa sirom i crnim paprom
foto: SHUTTERSTOCK
Jednostavan i ukusan ručak za cijelu obitelj, pravi je talijanski klasik u kojem će uživati sve generacije

Uvijek nam dobro dođu brze i jednostavne ideje za ručak koji nam neće oduzeti puno vremena, posebno preko tjedna kada nemamo toliko vremena za kuhanja. A njoki cacio e pepe baš su takav - jednostavan i brz recept. Ovo jelo je i povoljno te neće narušiti tvoj kućni budžet, a svi će se dobro najesti i uživati u finim zalogajima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Romeo San (@romeosanfood)

Cacio e pepe - jelo iz okolice Rima

Cacio e pepe tradicionalno je talijansko jelo koje potječe iz okolice Rima. Na lokalnom dijalektu, cacio e pepe u prijevodu znači "sir i papar", a njegovi su sastojci upravo to - sir, crni papar i tjestenina.

U današnjem receptu tjesteninu smo odlučili zamijeniti njokima i to onim najfinijim - domaćim. Ako si pak u žurbi, uvijek možeš posegnuti za vrećicom već gotovih, zamrznutih njoka. 

 | Author: Shutterstock Domaći njoki foto: Shutterstock

Napravi domaće njoke

Priprema domaćih njoka je vještina koju vrijedi usvojiti jer su daleko ukusniji i kvalitetniji od kupovnih. U pitanju su samo 4 svakodnevna i lako dostupna  sastojka, malo truda i praksa. 

Ako ih ne planiraš iskoristiti odmah, slobodno ih zamrzni! Najprije ih pobrašnjene rasporedi po pladnju i stavi u zamrzivač na sat ili dva. Kad se smrznu, prebaci ih u vrećice i čuvaj u zamrzivaču do 90 dana.

Možda vas zanima... Vodimo te kroz proces pripreme domaćih njoka! Recepti

Ne gasi ekran dok kuham

Njoki cacio e pepe
8 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Njoki 300 g
  • Maslac 2 žlica
  • Parmezan 60 g
  • Svježe mljeveni crni papar 2 žličica
  • Voda od kuhanja tjestenine 200 ml
Postupak
  1. Njoke skuhaj u kipućoj slanoj vodi.


  2. Ocijedi ih, no sačuvaj oko 200 ml tekućine u kojoj su se kuhali njoki.


  3. U velikoj tavi zagrij maslac. Baci njoke na maslac te dodaj naribani sir i papar te 150 ml vode u kojoj su se kuhali njoki. Sve dobro promiješaj.


  4. Ulij preostalu vodu (50 ml) prema potrebi i pirjaj. Kušaj. Po potrebi dodatno posoli i popapri.


  5. Posluži toplo uz zdjelu miješane salate.


Umjesto parmezana možeš koristiti i svježe naribani sir pecorino romano.
Možda vas zanima... Cacio e pepe - talijanski klasik od tri sastojka Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.