Recepti 10. lipnja 2023.

Cacio e pepe njoki lagan su i jeftin ručak

Njoki sa sirom i crnim paprom foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Jednostavan i ukusan ručak za cijelu obitelj!

Cacio e pepe tradicionalno je talijansko jelo koje potječe iz okolice Rima. Na lokalnom dijalektu, cacio e pepe u prijevodu znači "sir i papar", a njegovi su sastojci upravo to - sir, crni papar i tjestenina.

U današnjem receptu tjesteninu smo odlučili zamijeniti njokima i to onim najfinijim - domaćim. Ako si pak u žurbi, uvijek možeš posegnuti za vrećicom već gotovih, zamrznutih njoka. Priprema je zaista jednostavna, a sve što ti treba je nekoliko kvalitetnih sastojaka. Pa krenimo!

Napravi domaće njoke...

Priprema njoka je vještina koju vrijedi usvojiti jer su daleko ukusniji i kvalitetniji od kupovnih. U pitanju su samo četiri svakodnevna  sastojka, malo truda i praksa. 

Ako ih ne planiraš iskoristiti odmah, slobodno ih zamrzni! Najprije ih pobrašnjene rasporedi po pladnju i stavi u zamrzivač na sat ili dva. Kad se smrznu, prebaci ih u vrećice i čuvaj u zamrzivaču do 90 dana.

 

Možda vas zanima... Vodimo te kroz proces pripreme domaćih njoka! Recepti

 

 | Author: Shutterstock Domaći njoki, foto: Shutterstock

 

Njoki cacio e pepe

(za 2 porcije)

Sastojci:

  • 300 g njoka
  • 2 žlice maslaca
  • 60 g svježe naribanog parmezana ili sira Pecorino Romano
  • 2 žličice mljevenog crnog papra
  • 200 ml vode (u kojoj su se kuhali njoki)

Postupak:

  1. Njoke skuhaj u kipućoj slanoj vodi.
  2. Ocijedi ih, ostavljajući 200 ml tekućine u kojoj su se kuhali njoki.
  3. U velikoj tavi zagrij maslac. Baci njoke na maslac te dodaj naribani sir i papar te 150 ml vode u kojoj su se kuhali njoki. Sve dobro promiješaj.
  4. Ulij preostalu vodu (50 ml) prema potrebi i pirjaj. Kušaj. Po potrebi dodatno posoli i popapri.
  5. Posluži toplo uz zdjelu miješane salate.

 

Možda vas zanima... Cacio e pepe - talijanski klasik od tri sastojka Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.