Cacio e pepe tradicionalno je talijansko jelo koje potječe iz okolice Rima. Na lokalnom dijalektu, cacio e pepe u prijevodu znači "sir i papar", a njegovi su sastojci upravo to - sir, crni papar i tjestenina.
U današnjem receptu tjesteninu smo odlučili zamijeniti njokima i to onim najfinijim - domaćim. Ako si pak u žurbi, uvijek možeš posegnuti za vrećicom već gotovih, zamrznutih njoka. Priprema je zaista jednostavna, a sve što ti treba je nekoliko kvalitetnih sastojaka. Pa krenimo!
Napravi domaće njoke...
Priprema njoka je vještina koju vrijedi usvojiti jer su daleko ukusniji i kvalitetniji od kupovnih. U pitanju su samo četiri svakodnevna sastojka, malo truda i praksa.
Ako ih ne planiraš iskoristiti odmah, slobodno ih zamrzni! Najprije ih pobrašnjene rasporedi po pladnju i stavi u zamrzivač na sat ili dva. Kad se smrznu, prebaci ih u vrećice i čuvaj u zamrzivaču do 90 dana.
Njoki cacio e pepe
(za 2 porcije)
Sastojci:
- 300 g njoka
- 2 žlice maslaca
- 60 g svježe naribanog parmezana ili sira Pecorino Romano
- 2 žličice mljevenog crnog papra
- 200 ml vode (u kojoj su se kuhali njoki)
Postupak:
- Njoke skuhaj u kipućoj slanoj vodi.
- Ocijedi ih, ostavljajući 200 ml tekućine u kojoj su se kuhali njoki.
- U velikoj tavi zagrij maslac. Baci njoke na maslac te dodaj naribani sir i papar te 150 ml vode u kojoj su se kuhali njoki. Sve dobro promiješaj.
- Ulij preostalu vodu (50 ml) prema potrebi i pirjaj. Kušaj. Po potrebi dodatno posoli i popapri.
- Posluži toplo uz zdjelu miješane salate.