gastro postao
Mirjana Špoljar, višestruka prvakinja Hrvatske u slastičarstvu, odlučila je podijeliti recept za čokoladni blok obogaćen osvježavajućim okusom sladoleda i želea od mente.
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 884
Čokoladni blok
- 5 kom jaje kokošje
- 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 500 g čokolada
- 100 g šećer, kristal
- 1 l vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
Sladoled od mente
- 6 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 130 g šećer, kristal
- 1 l vrhnje, tekuće
- 1 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 20 list menta
Žele od mente
- 1 l čaj od mente
- 100 g šećer, kristal
- 40 g zelatina
Priprema
- Priprema čokoladnog bloka: Jaja, žumanjke i šećer miješamo na pari dok smjesa ne postane pjenasta.
- Dodamo čokoladu i miješamo dok se čokolada ne otopi, a smjesa postane gusta.
- Pričekamo da smjesa postane mlaka i umiješamo tučeno slatko vrhnje.
- Smjesu izlijemo u tepsiju, koju smo obložili s prozirnom folijom, ohladimo 3-4 sata i zatim režemo na pravokutnike ili neki drugi oblik te serviramo uz sladoled i žele od mente.
- Priprema sladoleda od mente: Zakuhamo mlijeko i vrhnje s natrganim listićima mente i stavimo sa strane.
- U međuvremenu žumanjke i šećer miješamo na pari, dok se šećer ne rastopi i smjesa ne postane gusta.
- Lagano dodajemo mlijeko i vrhnje dok se smjesa ne spoji te kuhamo do 72 stupnja C.
- Procijedimo te ulijemo u posude od Pacojeta (stroj za sladoled).
- Ohladimo 24 sata i napravimo sladoled na Pacojetu.
- Priprema želea od mente: Želatinu namočimo u hladnu vodu i pustimo da nabubri.
- U vrući čaj od mente stavimo šećer i želatinu.
- Stavimo na vatru da se želatina otopi.
- Ulijemo u silikonske kalupe.