Recepti 13. listopada 2014.

Čokolada sa želeom i sladoledom od mente

Čokolada sa želeom i sladoledom od mente
gastro postao gastro.24sata.hr
Mirjana Špoljar, višestruka prvakinja Hrvatske u slastičarstvu, odlučila je podijeliti recept za čokoladni blok obogaćen osvježavajućim okusom sladoleda i želea od mente.

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Složeno

Kalorija po osobi: 884

Čokoladni blok

  • 5 kom jaje kokošje
  • 4 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 500 g čokolada
  • 100 g šećer, kristal
  • 1 l vrhnje tučeno (30% masti ), slatko

Sladoled od mente

  • 6 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 130 g šećer, kristal
  • 1 l vrhnje, tekuće
  • 1 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 20 list menta

Žele od mente

  • 1 l čaj od mente
  • 100 g šećer, kristal
  • 40 g zelatina

Priprema

  1. Priprema čokoladnog bloka: Jaja, žumanjke i šećer miješamo na pari dok smjesa ne postane pjenasta.
  2. Dodamo čokoladu i miješamo dok se čokolada ne otopi, a smjesa postane gusta.
  3. Pričekamo da smjesa postane mlaka i umiješamo tučeno slatko vrhnje.
  4. Smjesu izlijemo u tepsiju, koju smo obložili s prozirnom folijom, ohladimo 3-4 sata i zatim režemo na pravokutnike ili neki drugi oblik te serviramo uz sladoled i žele od mente.
  5. Priprema sladoleda od mente: Zakuhamo mlijeko i vrhnje s natrganim listićima mente i stavimo sa strane.
  6. U međuvremenu žumanjke i šećer miješamo na pari, dok se šećer ne rastopi i smjesa ne postane gusta.
  7. Lagano dodajemo mlijeko i vrhnje dok se smjesa ne spoji te kuhamo do 72 stupnja C.
  8. Procijedimo te ulijemo u posude od Pacojeta (stroj za sladoled).
  9. Ohladimo 24 sata i napravimo sladoled na Pacojetu.
  10. Priprema želea od mente: Želatinu namočimo u hladnu vodu i pustimo da nabubri.
  11. U vrući čaj od mente stavimo šećer i želatinu.
  12. Stavimo na vatru da se želatina otopi.
  13. Ulijemo u silikonske kalupe.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.