gastro postao
Čokoladnu kuglu Mirjana Špoljar punila je kremom od Baileys likera i prelila umakom od likera s dodatkom slatkog vrhnja. Recept je dovoljan za 10 ljudi te vam predlažemo da društvo iznenadite ovim bombastičnim desertom.
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 767
Čokoladna kugla
- 300 g tamna čokolada
Baileys krema
- 0.50 dl vrhnje za šlag
- 800 g bijela čokolada
- 150 g maslac, neslani
- 1 dl bailey liker
- 3 dl vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
Umak od Baileysa
- vrhnje za šlag
- 100 g šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 1 dl bailey liker
Priprema
- Za čokoladnu kuglu: Silikonski kalup u obliku kugle premažemo rastopljenom čokoladom koju smo temperirali, smrznemo kalupe da čokolada bude čvrsta te punimo kremom od Baileysa.
- Baileys krema: Slatko vrhnje ugrijemo do točke vrenja, prelijemo preko čokolade, miješamo da smjesa postane glatka te u dodamo maslac, tučeno slatko vrhnje i liker Baileys.
- Punimo kugle kremom te ih ponovno smrznemo. Smrznute ih skidamo sa silikona te ih spajamo u dvije polovice.
- Umak od Baileysa: Šećer rastopimo u karamel, dodamo slatko vrhnje te pustimo da reducira. Dodamo liker, ohladimo.