Recepti 13. listopada 2014.

Čokoladna torta s ružicama

Čokoladna torta s ružicama
gastro postao gastro.24sata.hr
Zasladite se Matejkinim receptom za jednostavnu čoko tortu impresivne dekoracije

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Složeno

Kalorija po osobi: 863

Biskvit

  • 4 kom jaje kokošje
  • 1 prstohvat sol
  • 300 g šećer, kristal
  • 2 kom vanilin šećer
  • 150 g maslac, neslani
  • 150 g mlaćenica
  • 1 žlica tamni rum
  • 300 g oštro brašno
  • 1 kom prašak za pecivo
  • 30 g kakao u prahu, nezašećereni

Krema i ukrašavanje

  • 300 g tamna čokolada
  • 200 g bijela čokolada
  • 1000 ml vrhnje za šlag
  • 1 kom šlag fix
  • prehrambena boja u prahu
  • 10 žlica mlijeko kravlje, punomasno

Priprema

  1. Priprema biskvita: Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za tortu obložite papirom za pečenje.
  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke sa soli istucite u čvrsti snijeg. Žumanjke i oba šećera miksajte dok ne dobijete blijedu smjesu.
  3. Maslac otopite na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici te pomiješajte s mlaćenicom i rumom. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijte u zasebnu posudu.
  4. Lagano miksajući, u smjesu od jaja dodajte naizmjenično tekuće i suhe sastojke, pazeći da ne miksate predugo. Na kraju špatulom laganim pokretima umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  5. Smjesu podijelite na dva dijela, svaki dio isipajte u kalup za tortu i pecite oko 20 min, tj. dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
  6. Tople kore izvadite iz kalupa i ohladite, a zatim prerežite po pola.
  7. Priprema kreme i ukrašavanje: 500 ml vrhnja za šlag zagrijte gotovo do vrenja. Crnu i bijelu čokoladu natrgajte, svaku u svoju zdjelicu te zalijte s vrućim vrhnjem – crnu s 300 ml, a bijelu s 200 ml.
  8. Pustite da odstoji tako dvije minute, zatim kreme promiješajte dok se sva čokolada ne otopi.
  9. Ohladite u hladnjaku dok se ne stisnu, oko 1 -2 sata. Kad se kreme ohlade, svaku dodatno izmiksajte kako bi postale mekše i laganije.
  10. Ostatak vrhnja za šlag istucite zajedno sa šlag fixom. Od toga 3/5 sačuvajte, a 2/5 umiješajte u kremu od bijele čokolade.
  11. Kremu od bijele čokolade podijelite na dva dijela – a onda jedan od njih podijelite ponovno na 2 dijela.
  12. Ta dva manja dijela obojite prehrambenom bojom u nijanse koje želite, a drugu polovicu kreme ostavite bijelom. Čuvajte na hladnom do korištenja.
  13. Slaganje: Na tanjur stavite jednu od četiri kore, prelijte je s trećinom mlijeka i premažite trećinom crne kreme.
  14. Zatim stavite drugu koru, ponovno je prelijte mlijekom i premažite s onim preostalim tučenim slatkim vrhnjem.
  15. Zatim ide treća kora, mlijeko i druga trećina crne kreme. Nakon što stavite i posljednju koru, cijelu tortu premažite vrlo tankim slojem crne kreme, ne mora biti previše uredno.
  16. Stavite na 10 min u zamrzivač ili na 30 min u hladnjak.
  17. Preostale tri kreme stavite u vrećice za ukrašavanje (ili obične vrećice za zamrzavanje ili slastičastku špricu).
  18. Pomoću zvjezdastog nastavka, nanesite najtamniju kremu na donju polovicu ivice torte, oblikujući ružice.
  19. Zatim iznad toga nanesite svjetliju nijansu kreme, a na vrhu napravite bijele ružice. Ohladite i poslužite. Dobar tek!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.