gastro postao
Zasladite se Matejkinim receptom za jednostavnu čoko tortu impresivne dekoracije
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 863
Biskvit
- 4 kom jaje kokošje
- 1 prstohvat sol
- 300 g šećer, kristal
- 2 kom vanilin šećer
- 150 g maslac, neslani
- 150 g mlaćenica
- 1 žlica tamni rum
- 300 g oštro brašno
- 1 kom prašak za pecivo
- 30 g kakao u prahu, nezašećereni
Krema i ukrašavanje
- 300 g tamna čokolada
- 200 g bijela čokolada
- 1000 ml vrhnje za šlag
- 1 kom šlag fix
- prehrambena boja u prahu
- 10 žlica mlijeko kravlje, punomasno
Priprema
- Priprema biskvita: Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za tortu obložite papirom za pečenje.
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke sa soli istucite u čvrsti snijeg. Žumanjke i oba šećera miksajte dok ne dobijete blijedu smjesu.
- Maslac otopite na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici te pomiješajte s mlaćenicom i rumom. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijte u zasebnu posudu.
- Lagano miksajući, u smjesu od jaja dodajte naizmjenično tekuće i suhe sastojke, pazeći da ne miksate predugo. Na kraju špatulom laganim pokretima umiješajte snijeg od bjelanjaka.
- Smjesu podijelite na dva dijela, svaki dio isipajte u kalup za tortu i pecite oko 20 min, tj. dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
- Tople kore izvadite iz kalupa i ohladite, a zatim prerežite po pola.
- Priprema kreme i ukrašavanje: 500 ml vrhnja za šlag zagrijte gotovo do vrenja. Crnu i bijelu čokoladu natrgajte, svaku u svoju zdjelicu te zalijte s vrućim vrhnjem – crnu s 300 ml, a bijelu s 200 ml.
- Pustite da odstoji tako dvije minute, zatim kreme promiješajte dok se sva čokolada ne otopi.
- Ohladite u hladnjaku dok se ne stisnu, oko 1 -2 sata. Kad se kreme ohlade, svaku dodatno izmiksajte kako bi postale mekše i laganije.
- Ostatak vrhnja za šlag istucite zajedno sa šlag fixom. Od toga 3/5 sačuvajte, a 2/5 umiješajte u kremu od bijele čokolade.
- Kremu od bijele čokolade podijelite na dva dijela – a onda jedan od njih podijelite ponovno na 2 dijela.
- Ta dva manja dijela obojite prehrambenom bojom u nijanse koje želite, a drugu polovicu kreme ostavite bijelom. Čuvajte na hladnom do korištenja.
- Slaganje: Na tanjur stavite jednu od četiri kore, prelijte je s trećinom mlijeka i premažite trećinom crne kreme.
- Zatim stavite drugu koru, ponovno je prelijte mlijekom i premažite s onim preostalim tučenim slatkim vrhnjem.
- Zatim ide treća kora, mlijeko i druga trećina crne kreme. Nakon što stavite i posljednju koru, cijelu tortu premažite vrlo tankim slojem crne kreme, ne mora biti previše uredno.
- Stavite na 10 min u zamrzivač ili na 30 min u hladnjak.
- Preostale tri kreme stavite u vrećice za ukrašavanje (ili obične vrećice za zamrzavanje ili slastičastku špricu).
- Pomoću zvjezdastog nastavka, nanesite najtamniju kremu na donju polovicu ivice torte, oblikujući ružice.
- Zatim iznad toga nanesite svjetliju nijansu kreme, a na vrhu napravite bijele ružice. Ohladite i poslužite. Dobar tek!