gastro postao
Dalmatinska kombinacija čokolade i voća pogodna za svaku prigodu
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 3
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 393
Smjesa za palačinke
- 125 g pšenično brašno, bijelo
- 2 žlica kakao u prahu, nezašećereni
- 1 kom jaje kokošje
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 300 ml mlijeko kravlje, obrano
- 1 žlica ulje maslinovo
Nadjev
- 2 kom jabuka (cijela)
- 2 žlica šećer, u prahu
- 1 mala žlica muškatni oraščić
- 1 kom naranča (žuto - narančasto meso)
- 4 kom marelica
Priprema
- Za smjesu za palačinke u zdjelu stavite brašno i kakao u prahu i ostavite rupu u sredini. Istucite zajedno preostale namirnice. Ulijte smjesu u zdjelu s brašnom i kakaom te tucite sve dok se svi sastojci ne prožmu, a smjesa postane glatka. Smjesu hladite 30 minuta.
- U međuvremenu pripremite nadjev. Stavite kuhane, oguljene, očišćene i krupno narezane jabuke u teflonski lonac zajedno sa šećerom, muškatnim oraščićem, naribanom narančinom koricom i sokom. Kad smjesa zakuha, smanjite vatru, poklopite i krčkajte približno 3 minute. Dodajte marelice izvađenih koštica narezanih na četvrtine i nastavite kuhati 3 minute, sve dok voće ne omekša.
- Zagrijte malo ulja na teflonskoj tavi. Ulijte malo smjese na zagrijanu tavu i razlijte je do rubova da u cijelosti prekrije dno. Pecite na srednje jakoj vatri 1-2 minute dok smjesa ne postane mjehurasta, a zatim je okrenite da se na isti način ispeče i druga strana palačinke. Stavite palačinku na kuhinjski papir. Ispecite i ostale palačinke na isti način. Smjesa bi trebala biti dovoljna za 10 palačinki.
- Poslužite palačinke nadjevene smjesom od jabuka i marelica i posute s malo šećera u prahu.
Izvor "Kuharica za dijabetičare"