Recepti 03. listopada 2014.

Čokoladni božićni panj

gastro postao gastro.24sata.hr
Kolač koji će na blagdanskom stolu izazvati divljenje

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 12

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 84

Kolač

  • 60 g jaje kokošje
  • 110 g tamna čokolada
  • 0.50 mala žlica limunov sok

Tučeno vrhnje

  • 240 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
  • 0.50 mala žlica ekstrakt vanilije
  • 40 g šećer, kristal
  • 2 žlica kakao u prahu, nezašećereni

Priprema

  1. Ugrijte pećnicu na 180°c. Obložite lim za pečenje papirom pa ga namastite.
  2. Pripremite biskvit. Odvojite bjelanjke od žumanjaka te ih istucite. Neka budu na sobnoj temperaturi oko 30 min. U međuvremenu otopite čokoladu na pari pa maknite s vatre i ohladite.
  3. Električnim mikserom istucite žumanjke i 50 g šećera. Nakon pet minuta dodajte vaniliju i otopljenu čokoladu pa sve promiješajte.
  4. U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke pa dodajte limunov sok i još miksajte. Polako dodajte dvije žlice šećera i miksajte. Dodajte malo smjese s bjelanjcima u žumanjke i promiješajte. Dodajte ostatak. Poravnajte smjesu u lim za pečenje i pecite 15-ak min. Neka se ohladi pa prekrijte vlažnim ručnikom.
  5. Pripremite kremu od tučenog vrhnja. Pomiješajte vrhnje, ekstrakt vanilije, šećer i kakao u prahu. Promiješajte pa prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku sat vremena.
  6. Istucite smjesu mikserom i kad se biskvit ohladi, premažite napravljenom kremom, a dvije žlice kreme ostavite sa strane. Zarolajte. Ostatkom kreme premažite kolač i ukrasite tako da izgleda kao kora drveta.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.