gastro postao
Kolač koji će na blagdanskom stolu izazvati divljenje
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 84
Kolač
- 60 g jaje kokošje
- 110 g tamna čokolada
- 0.50 mala žlica limunov sok
Tučeno vrhnje
- 240 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 0.50 mala žlica ekstrakt vanilije
- 40 g šećer, kristal
- 2 žlica kakao u prahu, nezašećereni
Priprema
- Ugrijte pećnicu na 180°c. Obložite lim za pečenje papirom pa ga namastite.
- Pripremite biskvit. Odvojite bjelanjke od žumanjaka te ih istucite. Neka budu na sobnoj temperaturi oko 30 min. U međuvremenu otopite čokoladu na pari pa maknite s vatre i ohladite.
- Električnim mikserom istucite žumanjke i 50 g šećera. Nakon pet minuta dodajte vaniliju i otopljenu čokoladu pa sve promiješajte.
- U drugoj posudi izmiksajte bjelanjke pa dodajte limunov sok i još miksajte. Polako dodajte dvije žlice šećera i miksajte. Dodajte malo smjese s bjelanjcima u žumanjke i promiješajte. Dodajte ostatak. Poravnajte smjesu u lim za pečenje i pecite 15-ak min. Neka se ohladi pa prekrijte vlažnim ručnikom.
- Pripremite kremu od tučenog vrhnja. Pomiješajte vrhnje, ekstrakt vanilije, šećer i kakao u prahu. Promiješajte pa prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku sat vremena.
- Istucite smjesu mikserom i kad se biskvit ohladi, premažite napravljenom kremom, a dvije žlice kreme ostavite sa strane. Zarolajte. Ostatkom kreme premažite kolač i ukrasite tako da izgleda kao kora drveta.
Izvor Skuhatćute