gastro postao
Marija Matičević Ivanković podijelila je recept za slatki desert u našem izazovu 'Zima miriše na naranču'
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 507
Kuglof
- 125 g maslac, neslani
- 200 g šećer, kristal
- 150 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 160 g pšenično brašno, bijelo
- 20 g kakao u prahu, nezašećereni
- 1 kom prašak za pecivo
- 2 kom jaje kokošje
- 2 kom naranča (žuto - narančasto meso)
- 0.30 kom mješavina začina za medenjake
- 100 g čokolada za kuhanje
Glazura
- 40 g maslac, neslani
- 100 g čokolada za kuhanje
Priprema
- Izraditi jaja i šećer, zatim dodati otopljeni maslac, mlijeko, sok od 2 naranče te naribanu koricu naranče i na kraju dodati smjesu brašna (100 g oštrog i 60g glatkog), kakaa, začina za medenjake i prašak za pecivo.
- U to žlicom umiješati 100 g sjeckane čokolade.
- Dobro izrađenu smjesu izliti u namašćen i brašnom posuti kalup za kuglof. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 40-45 minuta.
- Maslac zagrijte da provrije, maknite s vatre, dodajte natrganu čokoladu i miješajte da se otopi.
- Glazuru prelijte preko ohlađenog kuglofa.
- Za dekoraciju naribati koricu naranče na svježu glazuru.
Izvor Marija Matičević