gastro postao
Zvijezda među desertima u ovoj verziji osvježena je sokom limete
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 315
Potrebno vam je
- 0.67 šalica šećer, kristal
- 2 žlica limete, korica
- 280 g tamna čokolada
- 5 kom jaje kokošje
- 1 prstohvat sol
- 1 šalica vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 1.50 žlica sok od limete
Priprema
- Zagrijati pećnicu na 200˚C. Pripremiti 6 posudica za souffle.
- U manjoj zdjelici pomiješati šećer s naribanom koricom limete.
- Razlomljenu čokoladu zagrijavati na pari iznad zdjele s ključalom vodom, miješajući dok se ne otopi. Maknuti s izvora topline pa umiješati žumanjke, sol i dva žlice šećera s limetom.
- Bjelanjke istući u većoj zdjeli da očvrsnu ali ne u potpunosti. Dodati dvije žlice šećera s limetom pa istući da potpuno očvrsnu ali paziti da ne postanu suhi.
- Umiješati 1/3 bjelanjaka u čokoladnu smjesu, pažljivo promiješati pa u još dva navrata dodati ostatak bjelanjaka. Zatim umiješati čokoladu u komadićima.
- Dobivenu smjesu ravnomjerno rasporediti u 6 pripremljenih posudica te peći u zagrijanoj pećnici oko 14 minuta, odnosno dok se smjesa napuhne.
- U međuvremenu od tučenog vrhnja, soka limete i 4 žlice šećera s limetom pripremiti šlag.
- Pripremljeni souffle ukrasiti šlagom i posuti s preostalim šećerom.