gastro postao
Savršeni crni rižot u nešto neobičnijoj kombinaciji s bundevom i kozicama
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Složeno
Kalorija po osobi: 511
Rižoto
- 350 g riža, nepolirana
- 8 g crnilo sipe
- 500 g kozica velika
- 5 grančica ružmarin
- 1 žlica maslac, neslani
- sol
Povrtni temeljac za rižoto
- 1 kom peršin, korijen
- 1 kom celer, korijen
- 1 kom luk ,crveni
- 4 kom mrkva, crvena
Krema od bundeva
- 350 g bundeva
- 1 kom luk ,crveni
- 4 režanj češnjak
- ulje maslinovo
- čili papričica
- sol
- 2 žlica vrhnje za kuhanje
Priprema
- Kozice očistite tako da im prvo skinete nogice, zatim glavu - tako će se lakše skinuti ljuskice na leđima. Izvadite utrobu (to je ona crvena ili crna nit koja se proteže duž leđa). Kad ulovite "ritam" očistit ćete pola kile kozica za oko 15 minuta.
- Stavite kuhati temeljac. U oko 2 litre vode kuhajte mrkvu, korijen celera i peršina te luk. Temeljac nemojte soliti da vam rižoto ne bi na kraju ispao previše slan.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Izrežite bundevu na pola i očistite je od koštica. Izrežite 350 g bundeve na deblje fete od oko 5,6 cm debljine.
- Posložite kriške na papir za pečenje i na lim te pecite 25-30 minuta. Kad je bundeva pečena izvadite je iz pećnice i ostavite da se malo ohladi.
- Na 4 žlice maslinovog ulja popržite 2-3 minute jedan cijeli mali luk i četiri režnja češnjaka. Cilj je aromatizirati maslinovo ulje. Izvadite luk i češnjak iz maslinovog ulja. Ostavite da se malo ohladi. Bundevu razreži na kockice i ubacite u mikser. Izmiksajte s 2 žlice slatkog vrhnja, 10 ml vode te malo izrezane svježe chilly papričice. Dodajte smjesu aromatiziranom ulju, malo posolite i promiješajte. Ostavite na toplom mjestu.
- U međuvremenu, na 2 žlice maslinovog ulja kratko popržite arborio ili carnaroli rižu i dodajte joj povrtni temeljac u količini dovoljnoj da pokrije rižu i povremeno miješajte. Dok se kuha rižoto ne pokrivajte ga poklopcem, cilj je da sav temeljac ispari i upije ga riža. Probajte rižoto svako malo kad ispari voda da ga ne prekuhate.
- Kad je riža gotova popržite kozice na dvije žlice maslinovog ulja s jednom svježom grančicom ružmarina (maksimalno minutu do dvije sa svake strane).
- Na tanjure stavite kremu od bundeve. U rižoto prije posluživanja dodajte 1 žlicu hladnog putra i miješajte dok se ne rastopi. Ako imte kalupe oblikuj rižoto s kalupom na tanjuru i na vrh dodajte kozice i grančicu svježeg ružmarina za dekoraciju. Poslužite odmah.
Izvor Zdrava Krava