gastro postao
Plava riba dobra je za kardiovaskularni sustav i kvalitetu kostiju a sjajno se slaže s povrćem pečena ili pržena
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 377
Potrebno vam je
- 100 g srdela
- krušne mrvice
- 1 žlica crnilo sipe
- 400 g slanutak, suhi
- 1 kom korijen koromača
- 1 kom cikla
- 2 kom jaje kokošje
- pšenično brašno, bijelo
- kukuruzno brašno ili krupica
- sol
- svježe mljeveni papar
- ulje maslinovo
Priprema
- Slanutak večer prije pripreme namočite u vodi jer će ga biti lakše i brže skuhati.
- Srdele, birajte uvijek svježe, očistite, skinite im glave, rastvorite te izvadite veliku kost. Dobivene polovice pripremite za pohanje.
- Pripremite dvije smjese za pohanje. Prvu izmiješajte od mrvica i crnila sipe pa uvaljajte filet sardelice prvo u brašno, potom u jaja, a tek na kraju u crnu smjesu.
- Drugu pripremite od grubog kukuruznog brašna i jaja te u nju uvaljate preostale filete.
- Pržite u dubokom ulju vrlo kratko. Ocijedite i servirajte na salati od kuhanog slanutka začinjenoj solju, paprom i maslinovim uljem.
- Ciklu skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite, narežite te štapnim mikserom – uz dodatak maslinova ulja – usitnite u finu crvenu kremu.
Izvor "S okusom mora i soli", Marin Rendić