Maslac od kikirikija izumio je George Bayle, proizvođač grickalica iz St. Louisa, tijekom 1890-ih. Mnogo godina proizvođači maslaca od kikirikija borili su se s uljem koje se odvajalo od krutih dijelova maslaca; 1923. godine Heinz je postao prva tvrtka koja napravila mazivi maslac koji danas poznajemo i volimo! Nakon usavršavanja recepta, maslac od kikirikija ubrzo je postao klasična američka hrana, a posljednjih je godina popularan i u našim krajevima! Ne sadrži kolesterol i izvrstan je izvor proteina.
Kako bi proslavili Nacionalni dan kikiriki maslaca, donosimo dva odlična i brza recepta koji će oduševiti sve ljubitelje kikirikija.
-
Jednominutni čokoladni kolač iz šalice s kikiriki maslacom
Za ovu slasticu sve što trebaš napraviti jest pomiješati sastojke, uliti tijesto u šalicu, dodati kikiriki maslac i staviti ju u mikrovalnu! U samo jednoj minuti dobit ćeš vrhunski čokoladni kolač s kremastim punjenjem od kikiriki maslaca.
Sastojci:
- 1/4 šalice brašna (mjere su izražene za šalicu od 2,5 dl )
- 2 žlice nezaslađenog kakao praha
- 2 žlice šećera
- 1/4 žličice praška za pecivo
- 1/4 šalice mlijeka, na sobnoj temperaturi
- 2 žlice maslaca, rastopljenog i ohlađenog
- 1/4 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica kremastog maslaca od kikirikija
- 1 žlica naribane čokolade
Priprema:
- U zdjeli temeljito izmiješaj brašno, kakao u prahu, šećer i prašak za pecivo.
- Umiješaj mlijeko, maslac i vaniliji dok tijesto ne postane glatko. Ulij tijesto u šalicu za mikrovalnu pećnicu.
- U sredinu tijesta stavi kikiriki maslac i čokoladu pa lagano utisni u sredinu smjese.
- Stavi u mikrovalnu pećnica na visoku temperaturu na minutu.
- Ostavi da se odstoji nekoliko minuta prije posluživanja.
Jesi li znala da je potrebno 550 kikirikija za jednu staklenku maslaca od kikirikija od 350 grama?
-
Ukusni keksi od samo četiri sastojka!
Ukusni, hrskavi keksi od kikiriki maslaca gotovi su u tren oka. Možeš ih čuvati u zatvorenoj posudi do tri dana.
Sastojci:
- 200 g maslaca od kikirikija (hrskavo ili glatko je u redu)
- 150 g smeđeg šećera
- ¼ žličice soli
- 1 veliko jaje
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, lim obloži papirom za pečenje.
- Dodaj maslac od kikirikija i šećer u posudu i dobro izmiješaj . Dodaj jaje i sol i ponovo miješaj dok smjesa ne formira tijesto.
- Kuglice tijesta veličine cherry rajčice rasporedi po limu - s barem pet centimetara razmaka. Pritisni ih stražnjom stranom vilice kako bi dobili ljepši oblik.
- Peci 12 minuta, dok ne dobiju zlatne rubove. Pričekaj da se ohlade prije posluživanja.
Dobar tek!