Recepti 24. siječnja 2021.

Dan je kikiriki maslaca! Nagradi se s dvije brzinske slastice...

Maslac od kikirikija
Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Dan je kikiriki maslaca! Proslavi ga na adekvatan način - uz brze i fine slastice...

Maslac od kikirikija izumio je George Bayle, proizvođač grickalica iz St. Louisa, tijekom 1890-ih. Mnogo godina proizvođači maslaca od kikirikija borili su se s uljem koje se odvajalo od krutih dijelova maslaca; 1923. godine Heinz je postao prva tvrtka koja napravila mazivi maslac koji danas poznajemo i volimo! Nakon usavršavanja recepta, maslac od kikirikija ubrzo je postao klasična američka hrana, a posljednjih je godina popularan i u našim krajevima! Ne sadrži kolesterol i izvrstan je izvor proteina. 

Kako bi proslavili Nacionalni dan kikiriki maslaca, donosimo dva odlična i brza recepta koji će oduševiti sve ljubitelje kikirikija.

 

Možda vas zanima... Domaći kikiriki maslac od samo jednog sastojka - kikirikija! Kolumne

 

  • Jednominutni čokoladni kolač iz šalice s kikiriki maslacom

Za ovu slasticu sve što trebaš napraviti jest pomiješati sastojke, uliti tijesto u šalicu, dodati kikiriki maslac i staviti ju u mikrovalnu! U samo jednoj minuti dobit ćeš vrhunski čokoladni kolač s kremastim punjenjem od kikiriki maslaca.

Sastojci:

  • 1/4 šalice brašna (mjere su izražene za šalicu od 2,5 dl )
  • 2 žlice nezaslađenog kakao praha
  • 2 žlice šećera
  • 1/4 žličice praška za pecivo
  • 1/4 šalice mlijeka, na sobnoj temperaturi
  • 2 žlice maslaca, rastopljenog i ohlađenog
  • 1/4 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žlica kremastog maslaca od kikirikija
  • 1 žlica naribane čokolade

Priprema: 

  1. U zdjeli temeljito izmiješaj brašno, kakao u prahu, šećer i prašak za pecivo.
  2. Umiješaj mlijeko, maslac i vaniliji dok tijesto ne postane glatko. Ulij  tijesto u šalicu za mikrovalnu pećnicu. 
  3. U sredinu tijesta stavi kikiriki maslac i čokoladu pa lagano utisni u sredinu smjese. 
  4. Stavi u mikrovalnu pećnica na visoku temperaturu na minutu. 
  5. Ostavi da se odstoji nekoliko minuta prije posluživanja.

Jesi li znala da je potrebno 550 kikirikija za jednu staklenku maslaca od kikirikija od 350 grama?

 

  • Ukusni keksi od samo četiri sastojka!

Ukusni, hrskavi keksi od kikiriki maslaca gotovi su u tren oka. Možeš ih čuvati u zatvorenoj posudi do tri dana.

Sastojci:

  • 200 g maslaca od kikirikija (hrskavo ili glatko je u redu)
  • 150 g smeđeg šećera
  • ¼ žličice soli
  • 1 veliko jaje

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, lim obloži papirom za pečenje.  
  2. Dodaj maslac od kikirikija i šećer u posudu i dobro izmiješaj . Dodaj jaje i sol i ponovo miješaj dok smjesa ne formira tijesto.
  3. Kuglice tijesta veličine cherry rajčice rasporedi po limu - s barem pet centimetara razmaka. Pritisni ih stražnjom stranom vilice kako bi dobili ljepši oblik.
  4. Peci 12 minuta, dok ne dobiju zlatne rubove. Pričekaj da se ohlade prije posluživanja. 

Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Brzinske kocke od čokolade i kikiriki maslaca Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.