Pripremite neodoljiv umak od rajčice kojem je teško reći ne, pa ga pomiješajte s omiljenim oblikom tjestenine. Bolje ne može!
Alla norma je sicilijanski recept, a potječe iz dijalekta grada Catanije gdje norma znači najbolje. Za ovu zbilja ukusnu tjesteninu potrebno vam je svega sat vremena, a rezultat je sočna tjestenina u umaku od rajčice i bosiljka s najfinijim ribanim sirom.
Ovaj umak vam može poslužiti kao baza za druge umake poput bolognese umaka.
Za 4 osobe trebat će vam:
- 400 g špageta
- 2 velika patlidžana
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 400 g oguljenih rajčica iz limenke
- 1 žlica svježeg bosiljka (može i suhi)
- 50 g grana padano sira
- biljno ulje za prženje
- sol i papar po ukusu
Postupak pripreme:
- Narežite patlidžane na ploške, posložite na ravnu površinu i ostavite ih jedan sat kako bi se iscijedila tekućina iz njih.
- U tavu stavite maslinovo ulje i češnjak, pirjajte dok češnjak ne potamni.
- Dodajte rajčice, bosiljak te sol i papar po ukusu.
- Kuhajte rajčice 20 minuta dok se umak ne reducira.
- U drugu tavu ulijte biljno ulje i pržite ploške patlidžana sa svake strane po nekoliko minuta, dok ne dobiju hrskavu koricu.
- Patlidžane izvadite na dasku za rezanje, izrežite na kockice, lagano posolite i dodajte umaku od rajčice.
- Špagete skuhajte po naputku s pakiranja i svježe kuhane ih dodajte umaku od rajčice i promiješajte.
- Kod posluživanja pospite gore grana padano sir.
Dobar tek!