Recepti 04. srpnja 2019.

Danas kuhamo: Tjestenina alla Norma

foto: Getty Images

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Pripremite neodoljiv umak od rajčice kojem je teško reći ne, pa ga pomiješajte s omiljenim oblikom tjestenine. Bolje ne može!

Alla norma je sicilijanski recept, a potječe iz dijalekta grada Catanije gdje norma znači najbolje. Za ovu zbilja ukusnu tjesteninu potrebno vam je svega sat vremena, a rezultat je sočna tjestenina u umaku od rajčice i bosiljka s najfinijim ribanim sirom.

Ovaj umak vam može poslužiti kao baza za druge umake poput bolognese umaka.

 

bolognese glavna.jpg Možda vas zanima... Nezamjenjiv klasik: Umak bolognese Kolumne Možda vas zanima... Prevarite nepce: Lažni bolognese bez mesa Kolumne

 

Za 4 osobe trebat će vam:

  • 400 g špageta
  • 2 velika patlidžana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • 400 g oguljenih rajčica iz limenke
  • 1 žlica svježeg bosiljka (može i suhi)
  • 50 g grana padano sira
  • biljno ulje za prženje
  • sol i papar po ukusu

Postupak pripreme:

  1. Narežite patlidžane na ploške, posložite na ravnu površinu i ostavite ih jedan sat kako bi se iscijedila tekućina iz njih.
  2. U tavu stavite maslinovo ulje i češnjak, pirjajte dok češnjak ne potamni.
  3. Dodajte rajčice, bosiljak te sol i papar po ukusu. 
  4. Kuhajte rajčice 20 minuta dok se umak ne reducira.
  5. U drugu tavu ulijte biljno ulje i pržite ploške patlidžana sa svake strane po nekoliko minuta, dok ne dobiju hrskavu koricu.
  6. Patlidžane izvadite na dasku za rezanje, izrežite na kockice, lagano posolite i dodajte umaku od rajčice.
  7. Špagete skuhajte  po naputku s pakiranja i svježe kuhane ih dodajte umaku od rajčice i promiješajte.
  8. Kod posluživanja pospite gore grana padano sir.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.