gastro postao
Kolač koji nikada ne izlazi iz mode
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 24
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 249
Potrebno vam je
- 500 g tijesto za savijače
- 6 kom jaje kokošje
- 350 g šećer, kristal
- 100 g oštro brašno
- 750 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 500 ml vrhnje za šlag
- šećer, u prahu
Priprema
- Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Miksajte bjelanjke pa pred kraj polako dodajte pola količine šećera (175 grama). Stavite 550 ml mlijeka da zakuha. Izmiksajte žumanjke s ostatkom šećera pa dodajte brašno i ostatak mlijeka (200 ml). Kad mlijeko zakuha, maknite ga s vatre i ulijte smjesu sa žumanjcima. Stalno miješajte. Vratite na vatru, stalno miješajte i, kad zakuha, kuhajte još dvije-tri minute.
- U toplu kremu oprezno kuhačom umiješajte bjelanjke. Ispecite dva lista lisnatog tijesta veličine lima. U lim stavite jedan ispečeni list, izlijte kremu i poravnajte. Stavite šlag po kremi. Drugi ispečeni list izrežite na kockice, cca. 4x6 komada (ukupno 24 komada). Stavite je na šlag te pospite šećerom u prahu. Poslužite hladno.
Izvor Skuhatćute