gastro postao
Popularna tjestenina koja se dobro kombinira sa bilo kojim umakom
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 494
Potrebno vam je
- 2 šalica glatko brašno
- 2 kom jaje kokošje
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 2 žlica voda
- 1 prstohvat sol
Priprema
- Domaća tjestenina je polusuha, znatno bolje upija umake i kraće se priprema.
Tjesteninu čuvajte na hladnom i suhom pa će vam trajati nekoliko dana.
- Obojite tjesteninu po želji s rikulom, sipom, mrkvom...
- Odjednom možete napraviti veću količinu te je spremite u papirnate ili platnene vrećice koje dišu. Možete se igrati bojama; zelenu pripremite bojom od mladog špinata, rikule, kopriva, crnu uz malo crnila sipe, ružičastu od pirea cikle, narančastu s mrkvom...
- Razdvojite bjelanjke od žutanjaka. U posudu dodajte brašno i u sredini napravite rupu u koju prvo dodajete žutanjke, sol te malo maslinova ulja.
- Promiješajte i dodajte bjelanjke, a ako je potrebno, dodajte još jedno jaje i žlicu vode. Izvadite na dasku te umijesite elastično tijesto. Ne brašnite previše.
- Razvaljajte tijesto valjkom te ga oblikujte mašinom za tijesto u širinu rezanaca koju želite na duljine 20-25 cm.
- Debljina rezanaca ovisi o tome što ćete raditi s njima.
Izvor 'S okusom mora i soli'; Marin Rendić