gastro postao
Kolačići koji izgledaju kao domino kocke izmamit će svima osmjeh na lice, a pogotovo najmlađima
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 21
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 234
Tijesto
- 200 g med, vrcani
- 50 g šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 10 g vanilin šećer
- 1 kom jaje kokošje
- 100 g badem, oljušteni suhi
- 250 g pšenično brašno, bijelo
- 2 žlica prašak za pecivo
Nadjev
- 200 g marmelada od marelica
- 200 g marcipan
- 100 g šećer, u prahu
Preljev
- 200 g čokolada za kuhanje
- 75 g maslac, neslani
Priprema
- Za tijesto med, smeđi šećer i vanilin šećer otopite na slaboj vatri i ostavite da se ohladi. U gotovo ohlađenu smjesu mikserom na najvećoj brzini umiješajte jaje i bademe. Brašno i prašak za pecivo pomiješajte, prosijte, 2/3 količine dodajte smjesi pa izmiješajte na srednjoj brzini. Smjesu izvadite iz zdjele, premjestite na pobrašnjenu radnu plohu i umiješajte preostalo brašno i prašak za pecivo.
- Tijesto razvaljajte na 3/4 površine lima. Uz rub presavijte papir nekoliko puta tako da dobijete visoku ogradu. Pecite 20 minuta na 180°C. Ploču ostavite da se ohladi, prepolovite i odvojite od lima. Svaku ploču prerežite jedanput vodoravno. Za nadjev marmeladu protisnite kroz sito. Polovicom premažite donje polovice ploča.
- Marcipan umijesite sa šećerom u prahu. Zatim od smjese razvaljajte dvije ploče u veličini ploča koje ste već napravili. Razvaljane ploče od marcipana položite na podloge. Premažite preostalom marmeladom od marelica i pokrijte gornjim dijelom ploča. Stavite na hladno mjesto.
- Za preljev čokoladu i maslac otopite na slaboj vatri te izmiješajte u glatku smjesu. Ploče narežite na kocke veličine 2x2 cm. Prelijte preljevom i pomoću dviju vilica umočite u čokoladu. Ostavite da se stvrdnu i ukrasite šećerom u prahu.
Izvor Skuhatćute