Recepti 06. travnja 2021.

Donosimo recepte za slatke pizze (za najveće sladokusce)!

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Slana ili slatka, pizza je uvijek dobra ideja! Hrskavo tijesto uz dodatak Nutelle, voća, krem sira ili karamele osvojit će te na prvi griz...

Tko kaže da pizza mora biti slana? Sve su popularnije i slatke verzije pizza, posebno čokoladne i voćne. Tijesto za slatku pizzu priprema se isto kao i za slanu, uz dodatak šećera, a po želji i cimeta u prahu i čokolade u prahu. No, dodatci nisu nužni jer postoje verzije slatkih pizza u kojima se toplo pečeno tijesto prelije čokoladnim namazom ili medom.

Nadjevi od mascarpone i ricotta sira, pudinga i raznih slatkih krema mogu se peći. Kad se ispeku s nadjevom, pizze možeš posipati čokoladnim mrvicama i ukrasiti ploškama voća. Za izradu slatke pizze možeš koristiti kupovno tijesto za pizzu ili pripremiti domaće prema jednom od recepata.

Izaberi svoju omiljenu kombinaciju i baci se na pripremu! 

  • Čokoladna pizza

Hrskavo, toplo tijesto prekriveno s tri vrste čokolade i Nutellom, zvuči neodoljivo, zar ne? U izradi slatke pizze možeš se poigrati s raznim dodatcima; bombonima, karamelom, voćem i maslacem od kikirikija. Sve što ti treba jest malo truda i puno mašte, a rezultat sigurno neće izostati! 

Sastojci:

Za tijesto

  • 250 g brašna 
  • 12 g šećera
  • 1 1/4 žličice instant kvasca 
  • 3/4 žličice soli
  • 3 žlice biljnog ulja
  • 3/4 šalice tople vode
  • 2 žličice maslaca, otopljenog

Nadjev:

  • 100 g Nutelle
  • 60 g čokoladnih kapljica (ili sitno nasjeckane čokolade za kuhanje)
  • 60 g bijele čokolade, sitno nasjeckane
  • 60 g mliječne čokolade, nascjeckane

Priprema: 

  1. U veliku zdjelu stavi brašno, šećer i kvasac te sol, dodaj ulje i sve miješaj dok tijesto ne postane kompaktno. Postepeno ulij toplu vodu. Mijesi dok tijesto ne postane glatko i elastično, ali ne i suho. Ako je tijesto i dalje vrlo ljepljivo, postupno dodaj brašno dok se ne formira željena tekstura tijesta. 
  2. Premjesti tijesto u nauljenu posudu, pokrij ga plastičnom folijom i stavi na toplo mjesto da se diže dok se ne udvostruči, 45 minuta do sat vremena. 
  3. Tijekom zadnjih 15 minuta dizanja, uključi pećnicu na 230 stupnjeva.
  4. Lim za pečenje (poželjno okrugli) obloži papirom za pečenje. Tijesto razvaljaj i stavi ga u lim. Premaži ga rastopljenim maslacem.
  5. Peci tijesto dok ne postane blago prhko i zlatno smeđe, oko 10-12 minuta.
  6. Izvadi ga iz pećnice te odmah rasporedi Nutellu preko tijesta, a zatim ga pospi s tri vrste čokolade. 
  7. Pizzu vrati u u pećnicu i peci kratko, dok se čokolada ne počne topiti, dvije do tri minute. Ne peci predugo jer će se čokolada stvrdnuti. Izreži pizzu na trokute i uživaj u slatkim zalogajima! 

 

Savršeno tijesto za pizzu Možda vas zanima... Pogledaj kako zamijesiti savršeno tijesto za pizzu Špajza

 

  • Pizza s okusom cimet rolica

Mirisna pizza koja okusom neodoljivo podsjeća na cimet rolice je sve što ti je potrebno za popodnevno uživanje uz šalicu kave ili čaja. 

Sastojci:

Tijesto za pizzu

 

tijesto za pizzu Možda vas zanima... Uvijek može bolje: Napravite savršeno tijesto za pizzu Recepti

 

Nadjev od cimeta i šećera:

  • 115 g maslaca 
  • 100 g  smeđeg šećera
  • 50 g zobenih pahuljica
  • 3 žličice cimeta

Glazura od krem ​​sira:

  • 4 žlice maslaca
  • 60 g krem ​​sira, na sobnoj temperaturi
  • 75 g šećera u prahu
  • ½ žličica ekstrakta vanilije

Priprema: 

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje. Tijesto razvaljaj u krug i stavi ga na pripremljeni lim. 
  2. U maloj posudi izmiješaj maslac, smeđi šećer, zob i cimet. Nadjev tanko rasporedi povrh tijesta. Po želji pospi smeđim šećerom. Peci 12-15 minuta ili dok rubovi ne postanu svjetlosmeđi.
  3. Za glazuru, u posudi miksaj maslac i krem sir. Dodaj  šećer u prahu i vaniliju te miješaj dok se svi sastojci ne sjedine. Glazuru prelij po toploj pizzi i uživaj! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RitualLife (@rituallifeinc)

 

Možda vas zanima... Za ručak: Pizza i njezine izvedenice Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.