Tko kaže da pizza mora biti slana? Sve su popularnije i slatke verzije pizza, posebno čokoladne i voćne. Tijesto za slatku pizzu priprema se isto kao i za slanu, uz dodatak šećera, a po želji i cimeta u prahu i čokolade u prahu. No, dodatci nisu nužni jer postoje verzije slatkih pizza u kojima se toplo pečeno tijesto prelije čokoladnim namazom ili medom.
Nadjevi od mascarpone i ricotta sira, pudinga i raznih slatkih krema mogu se peći. Kad se ispeku s nadjevom, pizze možeš posipati čokoladnim mrvicama i ukrasiti ploškama voća. Za izradu slatke pizze možeš koristiti kupovno tijesto za pizzu ili pripremiti domaće prema jednom od recepata.
Izaberi svoju omiljenu kombinaciju i baci se na pripremu!
-
Čokoladna pizza
Hrskavo, toplo tijesto prekriveno s tri vrste čokolade i Nutellom, zvuči neodoljivo, zar ne? U izradi slatke pizze možeš se poigrati s raznim dodatcima; bombonima, karamelom, voćem i maslacem od kikirikija. Sve što ti treba jest malo truda i puno mašte, a rezultat sigurno neće izostati!
Sastojci:
Za tijesto
- 250 g brašna
- 12 g šećera
- 1 1/4 žličice instant kvasca
- 3/4 žličice soli
- 3 žlice biljnog ulja
- 3/4 šalice tople vode
- 2 žličice maslaca, otopljenog
Nadjev:
- 100 g Nutelle
- 60 g čokoladnih kapljica (ili sitno nasjeckane čokolade za kuhanje)
- 60 g bijele čokolade, sitno nasjeckane
- 60 g mliječne čokolade, nascjeckane
Priprema:
- U veliku zdjelu stavi brašno, šećer i kvasac te sol, dodaj ulje i sve miješaj dok tijesto ne postane kompaktno. Postepeno ulij toplu vodu. Mijesi dok tijesto ne postane glatko i elastično, ali ne i suho. Ako je tijesto i dalje vrlo ljepljivo, postupno dodaj brašno dok se ne formira željena tekstura tijesta.
- Premjesti tijesto u nauljenu posudu, pokrij ga plastičnom folijom i stavi na toplo mjesto da se diže dok se ne udvostruči, 45 minuta do sat vremena.
- Tijekom zadnjih 15 minuta dizanja, uključi pećnicu na 230 stupnjeva.
- Lim za pečenje (poželjno okrugli) obloži papirom za pečenje. Tijesto razvaljaj i stavi ga u lim. Premaži ga rastopljenim maslacem.
- Peci tijesto dok ne postane blago prhko i zlatno smeđe, oko 10-12 minuta.
- Izvadi ga iz pećnice te odmah rasporedi Nutellu preko tijesta, a zatim ga pospi s tri vrste čokolade.
- Pizzu vrati u u pećnicu i peci kratko, dok se čokolada ne počne topiti, dvije do tri minute. Ne peci predugo jer će se čokolada stvrdnuti. Izreži pizzu na trokute i uživaj u slatkim zalogajima!
-
Pizza s okusom cimet rolica
Mirisna pizza koja okusom neodoljivo podsjeća na cimet rolice je sve što ti je potrebno za popodnevno uživanje uz šalicu kave ili čaja.
Sastojci:
Tijesto za pizzu
Nadjev od cimeta i šećera:
- 115 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 50 g zobenih pahuljica
- 3 žličice cimeta
Glazura od krem sira:
- 4 žlice maslaca
- 60 g krem sira, na sobnoj temperaturi
- 75 g šećera u prahu
- ½ žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje. Tijesto razvaljaj u krug i stavi ga na pripremljeni lim.
- U maloj posudi izmiješaj maslac, smeđi šećer, zob i cimet. Nadjev tanko rasporedi povrh tijesta. Po želji pospi smeđim šećerom. Peci 12-15 minuta ili dok rubovi ne postanu svjetlosmeđi.
- Za glazuru, u posudi miksaj maslac i krem sir. Dodaj šećer u prahu i vaniliju te miješaj dok se svi sastojci ne sjedine. Glazuru prelij po toploj pizzi i uživaj!