Recepti 05. listopada 2022.

Došlo je i njihovo vrijeme! Isprobaj obrnuti kolač od mandarina

Kolač koji ima sve! foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Svako sezonsko voće željno iščekujemo, ali mandarine možda ipak za nijansu više nego ostalo voće. Možda je tajna u tome što je to nekako prvo citrusno voće nakon cijelog ljeta slatkastih delikatesa.

E, pa dočekali smo i te mandarine! Ovih dana stižu prve ture iz naših južnih krajeva, pa je vrijeme za neki recept s ovim slasnim voćkama. Što kažeš na obrnuti kolač od mandarina?

Kad stignu prve pošiljke i nabaviš ih… nekoliko kilograma, možda ćeš prvo željeti jesti ih do iznemoglosti! Tako to obično biva kad nešto jedemo samo sezonski. A dodatni je plus mandarina to što ih je sasvim jednostavno ponijeti svuda i pojesti kad god ti padne na pamet – svježe oguljene. No, možda ti padne na pamet i napraviti kakvu slasticu, a onda će ti dobro doći ovaj recept za obrnuti kolač od mandarina. Posebno zato što ove prve pošiljke znaju biti malo kiselkastije nego one kasnije.

muffini s mandarinama Možda vas zanima... Prefini muffini s mandarinama brzo su gotovi Recepti

Ako recept ne iskoristiš odmah, pročitaj ga, prouči i sigurno ćeš ga se sjetiti kad se nađe viška mandarina, za koji tjedan. Nećeš tako brzo zaboraviti mandarine – njihovo je vrijeme tek započelo!

Obrnuti kolač od mandarina pravi je jesenski kolač, za vrijeme kad su vani hladne večeri, a treba ti nešto slatko. Iako u njemu ima šećera, kiselost mandarina doprinijet će tom da ti ne bude pretjerano sladak, a divno karamelizirane mandarine zadivit će vas i tjerati da uzmete još jedan komad.

Obrnuti kolač od mandarina

Priprema je poprilično jednostavna, a rezultat će biti u potpunom neskladu s tim. Ako ne konzumiraš kravlje mlijeko, zamijeni ga bilo kojim drugim mlijekom u receptu. A kad provjeravaš je li kolač pečen, možeš to učiniti kao i obično čačkalicom, ali ona ne mora biti potpuno čista. Ako bude čista, to će značiti da je kolač previše pečen – neka ostane koja mrvica na čačkalici.

Sastojci:

  • 6-8 mandarina – izrezanih po širini na pola ili ako su veće na tri kriške
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1/3 šalice biljnog ulja
  • 1 šalica šećera
  • 1 šalica mlijeka – kravljeg ili bilo kojeg biljnog
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 2/3 šalice brašna
  • 2 žlice praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • Marmelada, otopljena

Priprema:

  1. Namasti okruglu posudu za pečenje maslacem i pospi lagano šećerom. Stavi kriške mandarina na dno posude.
  2. Pomiješaj mlijeko, ocat, vaniliju i ulje.
  3. U posudi za miješanje pomiješaj brašno, šećer, sol i prašak za pecivo.
  4. Ulij mokre sastojke u suhe i pomiješaj dok se ne spoji.
  5. Smjesu izlij na mandarine i peci 25-30 minuta na 180 stupnjeva.
  6. Kad je kolač gotov, ostavi ga da se ohladi 10-ak minuta, pa ga preokreni naopačke i prekrij otopljenom marmeladom.

Umjesto marmelade, ako imaš malo više strpljenja i vremena, možeš kolač preliti glazurom od naranče. Pomiješaj 2 šalice šećera, 2 žlice maslaca, 4 žličice soka od naranče i ½ žličice narančine korice. Prelij preko ohlađenog kolača.

Mali kuglofi od mandarina Možda vas zanima... Sezonska poslastica: Mini kuglofi od mandarina Kolumne
Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Patlora 19:35 27. Listopad 2022.

    Možete li samo javiti kolika je šalica?

  • amando 12:06 05. Listopad 2022.

    Odlicno obožavam ovaj kolac