E, pa dočekali smo i te mandarine! Ovih dana stižu prve ture iz naših južnih krajeva, pa je vrijeme za neki recept s ovim slasnim voćkama. Što kažeš na obrnuti kolač od mandarina?
Kad stignu prve pošiljke i nabaviš ih… nekoliko kilograma, možda ćeš prvo željeti jesti ih do iznemoglosti! Tako to obično biva kad nešto jedemo samo sezonski. A dodatni je plus mandarina to što ih je sasvim jednostavno ponijeti svuda i pojesti kad god ti padne na pamet – svježe oguljene. No, možda ti padne na pamet i napraviti kakvu slasticu, a onda će ti dobro doći ovaj recept za obrnuti kolač od mandarina. Posebno zato što ove prve pošiljke znaju biti malo kiselkastije nego one kasnije.
Ako recept ne iskoristiš odmah, pročitaj ga, prouči i sigurno ćeš ga se sjetiti kad se nađe viška mandarina, za koji tjedan. Nećeš tako brzo zaboraviti mandarine – njihovo je vrijeme tek započelo!
Obrnuti kolač od mandarina pravi je jesenski kolač, za vrijeme kad su vani hladne večeri, a treba ti nešto slatko. Iako u njemu ima šećera, kiselost mandarina doprinijet će tom da ti ne bude pretjerano sladak, a divno karamelizirane mandarine zadivit će vas i tjerati da uzmete još jedan komad.
Obrnuti kolač od mandarina
Priprema je poprilično jednostavna, a rezultat će biti u potpunom neskladu s tim. Ako ne konzumiraš kravlje mlijeko, zamijeni ga bilo kojim drugim mlijekom u receptu. A kad provjeravaš je li kolač pečen, možeš to učiniti kao i obično čačkalicom, ali ona ne mora biti potpuno čista. Ako bude čista, to će značiti da je kolač previše pečen – neka ostane koja mrvica na čačkalici.
Sastojci:
- 6-8 mandarina – izrezanih po širini na pola ili ako su veće na tri kriške
- 1 žlica jabučnog octa
- 1/3 šalice biljnog ulja
- 1 šalica šećera
- 1 šalica mlijeka – kravljeg ili bilo kojeg biljnog
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 2/3 šalice brašna
- 2 žlice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- Marmelada, otopljena
Priprema:
- Namasti okruglu posudu za pečenje maslacem i pospi lagano šećerom. Stavi kriške mandarina na dno posude.
- Pomiješaj mlijeko, ocat, vaniliju i ulje.
- U posudi za miješanje pomiješaj brašno, šećer, sol i prašak za pecivo.
- Ulij mokre sastojke u suhe i pomiješaj dok se ne spoji.
- Smjesu izlij na mandarine i peci 25-30 minuta na 180 stupnjeva.
- Kad je kolač gotov, ostavi ga da se ohladi 10-ak minuta, pa ga preokreni naopačke i prekrij otopljenom marmeladom.
Umjesto marmelade, ako imaš malo više strpljenja i vremena, možeš kolač preliti glazurom od naranče. Pomiješaj 2 šalice šećera, 2 žlice maslaca, 4 žličice soka od naranče i ½ žličice narančine korice. Prelij preko ohlađenog kolača.