gastro postao
Pripremite svojoj obitelji makovnjaču kako su je pripremale naše bake
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 796
Tijesto
- 500 g pšenično brašno, bijelo
- kvasac, svježi
- 80 g šećer, kristal
- 0.25 l mlijeko kravlje, punomasno
- 80 g margarin, soft (od biljnih ulja )
- 1 kom jaje kokošje
- 1 kom limun
- 1 prstohvat sol
Nadjev
- 250 g sjemenke maka, sušene
- 0.25 l mlijeko kravlje, punomasno
- 150 g šećer, kristal
- vanilin šećer
- 25 ml limunov sok
- mljeveni cimet
- 1 kom jaje kokošje
- 1 kom bjelanjak kokošji
- 100 g maslac, neslani
- šećer, u prahu
Priprema
- Kvasac zdrobite u polovicu toplog mlijeka, dodajte malo brašna i šećera. Ostavite da se 15 min diže na toplome.
- U brašno dodajte otopljeni margarin, malo vode, jaje, naribanu limunovu koru, sol i preostalo mlijeko, te dignuti kvasac. Tucite tijesto sve dok se ne počne odvajati od stijenki posude. Pokrijte i ostavite neka se na toplom diže oko pola sata.
- Na laganoj vatri prokuhajte mak u mlijeku sa šećerom, cimetom, limunovim sokom, žlicom maslaca. U mlaku smjesu dodajte jaje.
- Razvaljajte tijesto na 1 cm, premažite nadjevom i s obje strane zavijte prema sredini. Stavite u zamašćeni lim, neka se diže 15 min na toplome. Premažite bjelanjkom i pecite na srednjoj vatri 50 minuta.
- Ispečeno premažite otopljenim maslacem i pošećerite.