Recepti 13. listopada 2014.

Dvostruka makovnjača

Dvostruka makovnjača
gastro postao gastro.24sata.hr
Pripremite svojoj obitelji makovnjaču kako su je pripremale naše bake

Vrijeme pripreme: do 180 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 796

Tijesto

  • 500 g pšenično brašno, bijelo
  • kvasac, svježi
  • 80 g šećer, kristal
  • 0.25 l mlijeko kravlje, punomasno
  • 80 g margarin, soft (od biljnih ulja )
  • 1 kom jaje kokošje
  • 1 kom limun
  • 1 prstohvat sol

Nadjev

  • 250 g sjemenke maka, sušene
  • 0.25 l mlijeko kravlje, punomasno
  • 150 g šećer, kristal
  • vanilin šećer
  • 25 ml limunov sok
  • mljeveni cimet
  • 1 kom jaje kokošje
  • 1 kom bjelanjak kokošji
  • 100 g maslac, neslani
  • šećer, u prahu

Priprema

  1. Kvasac zdrobite u polovicu toplog mlijeka, dodajte malo brašna i šećera. Ostavite da se 15 min diže na toplome.
  2. U brašno dodajte otopljeni margarin, malo vode, jaje, naribanu limunovu koru, sol i preostalo mlijeko, te dignuti kvasac. Tucite tijesto sve dok se ne počne odvajati od stijenki posude. Pokrijte i ostavite neka se na toplom diže oko pola sata.
  3. Na laganoj vatri prokuhajte mak u mlijeku sa šećerom, cimetom, limunovim sokom, žlicom maslaca. U mlaku smjesu dodajte jaje.
  4. Razvaljajte tijesto na 1 cm, premažite nadjevom i s obje strane zavijte prema sredini. Stavite u zamašćeni lim, neka se diže 15 min na toplome. Premažite bjelanjkom i pecite na srednjoj vatri 50 minuta.
  5. Ispečeno premažite otopljenim maslacem i pošećerite.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.