Ovi preslatki i veseli Candy Cane keksići oduševit će sve generacije, od najmlađih do najstarijih. E, da! Super izgledaju i na boru
Blagdani ne bi bili potpuni bez mirisa tek pečenih keksića koji mame osmijeh na lice i unose toplinu u dom. Ovi u obliku božićnih štapića (Candy Cane) savršena su kombinacija jednostavnog i dekorativnog. Bez dodatne potrebe za ukrašavanjem, crveno-bijeli spiralni uzorak unijet će duh blagdana na tvoj stol.
I za domaće i za goste
Candy Cane keksići lagani su, aromatični i nježno hrskavi, a dodatak ekstrakta mente daje im prepoznatljiv okus koji podsjeća na božićne bombone. Ako ne voliš mentu u kolačima, svoje Candy Cane keksiće aromatiziraj vanilijom. Uz šalicu toplog kakaa ili slatku popudbinu gostima, ovi su keksi definitivno tvoj slatki adut u rukavu.
Ne gasi ekran dok kuham
Candy Cane Cookies
10 MIN
pripreme
14 MIN
kuhanja
18
porcija
SREDNJE
Sastojci
Glatko brašno
330
g
Prašak za pecivo
0,50
žličica
Maslac
250
g
Sol
0,50
žličica
Šećer
150
g
Jaje
1
kom
Ekstrakt mente
1,50
žličica
Jestiva boja - crvena
Postupak
U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. Ostavi sa strane.
U drugoj velikoj zdjeli mikserom na srednje jakoj brzini izmiksaj maslac i šećer dok smjesa ne postane svijetla i kremasta.
Dodaj jaje i ekstrakt mente te nastavi miksati dok se sve dobro ne sjedini.
Postupno dodaj suhe sastojke i miksaj na srednje niskoj brzini dok ne dobiješ kompaktno tijesto.
Izvadi polovicu tijesta iz zdjele, oblikuj u disk i zamotaj u plastičnu foliju. U preostalo tijesto dodaj crvenu jestivu boju i miksaj dok ne postigneš željenu nijansu crvene boje.
Oblikuj crveno tijesto u drugi disk, zamotaj u foliju i stavi oba diska u hladnjak na najmanje 2 sata ili do 3 dana, dok se tijesto potpuno ne stvrdne.
Na radnoj površini podijeli svaki disk na 18 jednakih dijelova (oko 2 žlice po komadu). Svaki dio razvaljaj u valjak dužine 15 cm. Uzmi jedan crveni i jedan bijeli valjak, zavrnite ih zajedno i savij gornji dio u oblik kuke kako bi dobio oblik štapića. Prebaci oblikovane štapiće na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Ponovi s preostalim tijestom. Limove stavi u zamrzivač na najmanje 30 minuta, a tijesto možeš čuvati u zamrzivaču do 3 dana prije pečenja.
Zagrij pećnicu na 175 °C. Kolačiće peci 12-14 minuta, dok se rubovi lagano ne zarumene i tijesto ne učvrsti. Izvadi ih iz pećnice i ostavi da se potpuno ohlade prije posluživanja.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
3483 kcal
174 %
MASTI
192,00 g
266 %
KOLESTEROL
0,06 g
0 %
UH
394,00 g
143 %
PROTEINI
41,97 g
83 %
Tijesto možeš pripremiti unaprijed i držati u hladnjaku do 3 dana. Pečeni kolačići mogu se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 3 dana.