gastro postao
Bogat božićni ručak završi predobrom roladom od čokolade i tučenog vrhnja...
Rolada koja asocira na koru drveta, posuta šećerom u prahu koji podsjeća na snježni pokrivač... Gotovo da ne možemo zamisliti bolji blagdanski desert. U nastavku ti donosimo odličan recept u kojem je apsolutna zvijezda tamna čokolada.
Proces pripreme može potrajati, budući da se i biskvit i ganache trebaju dobro ohladiti, ali koraci su vrlo jednostavni i neće ti oduzeti puno vremena. Na tebi je samo da se dobro organiziraš i radiš s guštom, bez pritiska!
Rolada od čokolade i tučenog vrhnja
Sastojci - za roladu:
- 70 g rastopljenog maslaca
- 70 g nasjeckane tamne čokolade
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 5 jaja (L)
- 150 g šećera
- 1 žlica instant kave
- 3/4 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice sode
- 3 žlice vode
- 100 g glatkog brašna
Sastojci - za nadjev:
- 500 ml slatkog vrhnja
Sastojci - za ganache:
- 350 g slatkog vrhnja
- 350 g nasjeckane tamne čokolade
- prstohvat soli
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje obloži masnim papirom.
- Na pari rastopi maslac, makni ga s vatre pa umiješaj nasjeckanu čokoladu i ekstrakt vanilije. Miješaj dok se čokolada ne otopi pa stavi sa strane.
- Mikserom izmiksaj jaja sa šećerom pa dodaj instant kavu, prašak za pecivo sol i sodu. Miksaj otprilike 5 minuta, dok smjesa ne postane pahuljasta i svijetlo smeđa.
- Smanji mikser, dodaj vodu pa ulij (još uvijek toplu) čokoladu. Na kraju umiješaj brašno špatulom ili drvenom žlicom.
- Prelij smjesu u pripremljeni lim i zagladi je. Peci otprilike 12 minuta u zagrijanoj pećnici.
- Odmah nakon što tijesto izvadiš iz pećnice, pokrij kalup aluminijskom folijom pa pusti da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Dok se biskvit hladi, pripremi ganache. Zagrij vrhnje pa prelij nasjeckanu čokoladu. Miješaj dok se čokolada ne otopi, posoli i po želji dodaj malo ekstrakta vanilije. Stavi u hladnjak na otprilike 2 sata.
- Izmiksaj slatko vrhnje u čvrsti šlag. Premaži rashlađeni biskvit i dobro zarolaj pa s vanjske strane premaži rashlađenim ganacheom.
- Odreži kraj dijagonalno i premjesti ga sa strane pa dobro premaži kako bi nalikovalo panju. Dobro premaži ganacheom da rez ne bude vidljiv.
- Vilicom lagano pređi dužinom rolade kako bi izgledala poput kore panja. Pospi šećerom u prahu za efekt snijega ili ukrasi božićnim keksićima.
Roladu možeš nadjenuti i nečim drugim, poput kreme od lješnjaka ili mousseom od mliječne čokolade. Ako se opredijeliš za ovu jednostavnu verziju s tučenim vrhnjem, rolada će imati relativno kratak rok trajanja od otprilike 36 sati. Čuvaj je u hladnjaku, daleko od namirnica intenzivnog mirisa i/ili okusa.