Iako na blagdanskom stolu najviše volimo vidjeti klasike, poput linzera, kiflica i kruha sa suhim voćem, uvijek treba pridodati i nešto novo i fotogenično. Čokoladni sobovi od brownieja su odličan odabir.
Kolač će biti gotov za tren, a od ukrašavanja možeš napraviti jedan mali obiteljski izazov. Obavezno pripremi perece, koji služe kao rogovi, a kao oči i nos će poslužiti šećerna glazura i/ili bombončići u boji.
Osim sobova, možeš napraviti i božićna drvca sa snježnim pokrivačem. Jestive boje svakako će ti dobro doći pri ukrašavanju. Sretni blagdani!
Blagdanski brownies
Sastojci:
- 150 g tamne čokolade
- 150 g maslaca
- 3 jaja (L)
- 125 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 klementina (sok i korica)
- 1/4 žličice cimeta
- prstohvat mljevenih klinčića
- prstohvat muškatnog oraščića
- 100 g glatkog brašna
- 1/4 žličice praška za pecivo
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i namasti kalup za tortu promjera 22 cm.
- Čokoladu rastopi na pari s maslacem pa je stavi sa strane.
- Izmiksaj jaja sa šećerom i ekstraktom vanilije pa dodaj sok i koricu klementine i začine.
- U zasebnoj posudi pomiješaj glatko brašno, prašak za pecivo i malo soli.
- Prelij rashlađenu čokoladu u smjesu s jajima pa špatulom umiješaj suhe sastojke.
- Prebaci smjesu u kalup i peci otprilike 25 minuta. Pusti da se brownies u potpunosti ohlade prije no što ih kreneš vaditi iz kalupa.
- Razreži na 12 podjednakih trokuta i odreži donji rub kako bi bio ravan.
- Ukrasi perecima koji će poslužiti kao rogovi soba i šarenim bombonima.