Blagdanska kolekcija kolača nezamisliva je bez dobrih starih kiflica, linzera, breskvica, londonera i mađarice. To je samo dio blagdanskih kolačića koji će se svakako naći u blagdanskoj kutiji i bez kojih je Božić jednostavno nezamisliv!
Skupili smo sve najvažnije tradicionalne recepte i sastavili listu blagdanskih slastica koja će ti, uvjereni smo, zatrebati i ovih blagdana.
Kiflice
Kiflice su standard na blagdanskom jelovniku pa o njima ne treba ni puno pisati. Vole ih sve generacije; prhke su, mirisne i mogu stajati u zatvorenoj kutiji nekoliko dana. Uz to, proces pripreme nije zahtjevan, a oblikovanje kiflica djeluje terapeutski.
Linzeri
Otkrit ćemo ti tajnu savršeno prhkih linzera! Kada mijesiš tijesto, mijesi ga što je kraće moguće. Kako bi linzeri bili prhki trebaš tijesto mijesiti doslovno samo minutu, dvije.
Ako predugo mijesiš, linzeri bi nakon pečenja mogli postati tvrdi. Bitna stavka je vrijeme pečenja. Linzere treba peći 5 minuta i nikako dulje od toga.
Breskvice
Složit ćeš se s nama, teško je zamisliti Božić bez ovih slatkih, ukusnih i mirisnih kolačića koje se generacijama pripremaju u našim domovima. Ovog Božića pripremi ih prema receptu naših mama (i baka) i uživaj u mirisima i okusima djetinjstva.
Mađarica
Toliko kremasta, puna okusa, sa savršenim prhkim korama koje se tope u ustima, idealna je za sve prigode, a posebno je volimo u blagdansko vrijeme. Recept te čeka na linku u nastavku.
Medena pita
Topla atmosfera i medeni mirisi koji dopiru iz pećnice prvo su što ova divna medena pita priziva u nama. Ta pripremu ovog dobro poznatog kolača bit će ti potrebno nešto vremena, volje i puno meda.
Svaka utrošena minuta na kraju će se itekako isplatiti jer će tvoje nepce biti i više nego zadovoljno ovim nježnim, zimskim desertom.
Čokoladni raspucanci
Raspucanci su savršeno ukusni, a uz to su i jednostavni za pripremu. Imaj na umu da tijesto mora odstajati minimalno dva sata prije pečenja.
Kako bi zaista ispali savršeni, smjesu pripremi večer ranije i pusti da odstoji u hladnjaku tijekom noći. Jednom pečeni, raspucanci mogu stajati na sobnoj temperaturi do tjedan dana.
Orahnjača
Kad pričamo o tradiciji za stolom, orahnjača je sigurno jedna od najpoznatijih i najdražih poslastica. Recepata za ovaj kolač ima bezbroj.
I baš svatko od nas zna da je njegova baka imala onaj najbolji. U nastavku ti donosimo upravo jedan takav - najbolji bakin recept.
Prhki keksi s maslacem
Tradicionalni škotski keksi obožavani su diljem svijeta! Prhki su, meki, mirisni i savršeno ukusni. Sigurni smo da su jedan od klasika koji će se svidjeti svima.
Prema originalnom receptu pripremaju se od samo četiri sastojka: brašna, maslaca, šećera i soli. Svakako isprobaj!
Čupavci
Čupavce jedemo kad god ih se zaželimo, ali osobito tijekom blagdana. Sočan biskvit, ukusna tamna čokolada i hrskavi kokos kombinacija su kojoj je teško odoljeti i rijetki to mogu. Upravo je zato ovo idealan blagdanski kolač za cijelu obitelj.
Raffaello
Raffaelo kuglice su pravi klasik kada su božićni kolači u pitanju. Za sve ljubitelje kokosa i prefine kreme s hrskavim bademom u sredini - imamo odličan i jednostavan recept koji te čeka na linku u nastavku.