gastro postao
Na blagdanski jelovnik obavezno pridodaj i sendvič-kekse s kremom od vanilije, džemom i glazurom od čokolade
Osim klasičnih blagdanskih keksića, svoje mjesto na stolu definitivno trebaju imati i ovi sendvič keksi umočeni u čokoladu, koje lako možeš ukrasiti božićnim motivima. Priprema je jednostavna, ali imaj na umu da tijesto mora stajati prije pečenja te da se trebaju dobro ohladiti prije punjenja. Bez brige, svaka utrošena minuta na kraju će se isplatiti!
Sastojci su dostatni za pripremu otprilike 15 sendvič-keksa. Ako imaš veliku obitelj ili veliki apetit za slatkim, obavezno poduplaj količine.
Sendvič-keks s kremom od vanilije
Sastojci - za kekse:
- 250 g glatkog brašna
- 1/4 žličice soli
- 40 g šećera u prahu
- 1/2 žličice sode
- 120 g hladnog maslaca
- 1 jaje (L)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 5 žlica mlijeka
Sastojci - za kremu:
- 120 g omekšalog maslaca
- 250 g šećera u prahu
- 1/4 žličice soli
- 3 žlice mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Sastojci - za čokoladnu glazuru:
- 200 g tamne čokolade
- 1 žlica ulja
Dodatni sastojak: džem od malina, jagoda ili višanja
Postupak:
- Najprije napravi smjesu za kekse. Pomiješaj brašno, sol, prašak za pecivo i sodu. Dodaj kockice hladnog maslaca i rukama kratko mijesi dok ne dobiješ mrvičastu smjesu. Dodaj umućeno jaje s ekstraktom vanilije i umijesi tijesto. Oblikuj disk, omotaj ga plastičnom folijom i stavi u hladnjak na barem sat vremena.
- Kada tijesto odstoji, zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Uz to, veliki lim obloži masnim papirom.
- Tijesto razvaljaj na debljinu od pola centimetra i izreži krugove promjera 3 centimetra. Prebaci keksiće na pripremljeni lim i ostavi mali razmak između svakog, kako se ne bi zalijepili prilikom pečenja.
- Peci kekse 12 do 15 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. Pričekaj da se u potpunosti ohlade prije no što kreneš sa slaganjem sendvič keksa.
- Za to vrijeme pripremi kremu. Izmiksaj maslac u pahuljastu smjesu pa dodaj šećer. Kad se sastojci sjedine, ulij mlijeko i ekstrakt vanilije pa još kratko miksaj. Prebaci kremu u slastičarsku vrećicu.
- Donju stranu keksa premaži s malo džema po odabiru pa dodaj tanki sloj kreme. Pokrij drugim keksom i ponovi isti postupak sa svim keksima. Stavi ih u hladnjak na 20 minuta kako bi se stisnuli.
- Za to vrijeme na pari otopi čokoladu s malo ulja. Umoči kekse u rastopljenu čokoladu i rasporedi ih po limu za pečenje.
- Stavi kekse na pola sata u hladnjak, a zatim ih ukrasi šećernom glazurom u boji, bijelom čokoladom i/ili mrvicama.
Šećernom glazurom možeš nacrtati drvca ili pahuljice, dok će pereci poslužiti kao uši sobova. Ovi keksi poslužit će kao blagdansko slikarsko platno za najmlađe. U slast!