Recepti 01. listopada 2023.

Napravi čokoladni fondue i uživaj u najnježnijoj slastici

Fondue
Voće je uvijek opcija, ali mogućnosti su beskrajne foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Fondue! Već sama riječ ponese vas u neko raspoloženje u kojem se jednostavno topite. Otopljena čokolada u koju možeš umočiti voće ili što ti već padna na pamet - san snova.

Znaš ono kad je nekoć mama ili baka radila kolače - pa ukradeš malo smjese sa žutanjcima, malo šlaga i, neizbježno, malo rastopljene čokolade? E, pa sad je došlo vrijeme da si priuštiš ono što voliš, a znamo da sigurno voliš rastopljenu čokoladu.

Znaš već sigurno da postoji i nešto što se naziva fondue i daje ti mogućnost da to svoje djetinje oduševljenje rastopljenom čokoladom preneseš u sadašnjost i uživaš bez grižnje savjesti - barem što se bake/mame tiče. Čokoladni fondue savršena je slastica za podijeliti s društvom!

Riječ "fondue" dolazi iz francuskog glagola "fondre", što znači rastopiti. Čokolada se otapa nad vatrom, odnosno izvorom topline, a postoji je cijeli pribor za pripremu ovog. 

 

Čokolada u čaši Možda vas zanima... Čokolada u čaši Recepti

 

Postoje različite vrste fonduea s različitim namirnicama, a najpoznatiji je onaj tradicionalni fondue od sira, još poznati kao Švicarski fondue, koji je kao jelo nastalo sredinom 18. stoljeća u Švicarskoj. Danas je to jelo vrlo popularno u Francuskoj, pa se čak smatra i dijelom njihove tradicije. No, vrlo često se susrećemo i s čokoladnim fondueom.

 

 | Author: Nerfee Mirandilla/Unsplash Čokoladni fondue foto: Nerfee Mirandilla/Unsplash

Ova vrsta fonduea je definitivno izum moderne kuhinje, ali to ne znači da je manje ukusan i primamljiv. Osim toga, najjednostavniji je za spravljanje, pa vjerujemo da će nekima postati i omiljena poslastica.

Čokoladni fondue

Sastojci:

  • 250 grama slatkog vrhnja
  • 450 grama tamne čokolade

Postupak:

  1. Zagrij vrhnje u običnoj posudi na štednjaku i otopi u njoj čokoladu. Miješaj dok ne dobiješ glatku jednoličnu sjajnu smjesu. U čokoladu dodaj alkohol po želji: konjak, amaretto, rum, mallibu ili slična aromatična žestoka pića (oko 4-6 centilitara - po želji može i više). Dobro promiješaj sve, prebaci u posudu za fondue i na lagano podešenom plameniku održavaj čokoladu toplom.
  2. Nareži voće po želji - banane, jagode, naranče, kiwi, jabuke, kruške ili bilo koje sezonsko voće koje voliš. Komadiće voća nabodi na vilice za fondue i umoči u čokoladu. Nemoj zaboraviti na čajne kekse ili piškote, koje su izvrsne s čokoladnim fondueom.
  3. Može eksperimentirati s čokoladom i u nju dodati smrvljene bademe, orahe, lješnjake, cimet, vaniliju, narančinu koru....

Pripremi ovo kad ti ekipa dolazi i, vjeruj nam, svi će te obožavati. Možeš u čokoladu umakati i drugu hranu, naravno, sve ovisi o ukusima, a o njima se ne raspravlja. 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:36 30. Rujan 2022.

    Njamm 😊😋