Recepti 845 prikaza 19. prosinca 2017.

Slatko umakanje: Napravite čokoladni fondue

Thinkstock
Otopljena čokolada u koju se umaće razno voće - san je svakog ljubitelja slatkog.

Riječ "fondue" dolazi iz francuskog glagola "fondre", što znači rastopiti. Kod ovog jela je riječ o tome da se hrana umače u polutekući umak koji smo dobili otapanjem nad vatrom, izvorom topline.

Postoje različite vrste fonduea s različitim namirnicama, a najpoznatiji je onaj tradicionalni fondue od sira, još poznati kao Švicarski fondue, koji je kao jelo nastalo sredinom 18. stoljeća u Švicarskoj. Danas je to jelo vrlo popularno u Francuskoj, pa se čak smatra i djelom njihove tradicije. No vrlo često se u zadnje vrijeme susrećemo i s čokoladnim fondueom.

 

Čokolada u čaši Možda vas zanima... Čokolada u čaši Recepti

 

cokolada Možda vas zanima... Vruća čokolada za slatko zagrijavanje Špajza

 

Ova vrsta fonduea je definitivno izum moderne kuhinje, ali to ne znači da je manje ukusan i primamljiv. Osim toga, najjednostavniji je za spravljanje, pa vjerujemo da će nekima postati i omiljena poslastica.

Sastojci:

  • 250 grama slatkog vrhnja
  • 450 grama tamne čokolade

Priprema:

  1. Zagrijte vrhnje u običnoj posudi na štednjaku i otopite u njoj čokoladu. Miješajte dok ne dobijete glatku jednoličnu sjajnu smjesu. U čokoladu dodajte alkohol po želji: konjak, amaretto, rum, mallibu ili slična aromatična žestoka pića (oko 4-6 centilitara - po želji može i više). Dobro promiješajte sve i prebacite u posudu za fondue i na lagano podešenom plameniku održavajte čokoladu toplom.
  2. Narežite voće po želji - banane, jagode, naranče, kiwi, jabuke, kruške ili bilo koje sezonsko voće koje volite. Komadiće voća nabodite na vilice za fondue i umočite u čokoladu. Nemojte zaboraviti na čajne kekse ili piškote, koje su izvrsne s čokoladnim fondueom.
  3. Možete eksperimentirati s čokoladom i u nju dodati smrvljene bademe, orahe, lješnjake, cimet, vaniliju, narančinu koru....
gastro zvijezda
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.