Znaš ono kad je nekoć mama ili baka radila kolače - pa ukradeš malo smjese sa žutanjcima, malo šlaga i, neizbježno, malo rastopljene čokolade? E, pa sad je došlo vrijeme da si priuštiš ono što voliš, a znamo da sigurno voliš rastopljenu čokoladu.
Znaš već sigurno da postoji i nešto što se naziva fondue i daje ti mogućnost da to svoje djetinje oduševljenje rastopljenom čokoladom preneseš u sadašnjost i uživaš bez grižnje savjesti - barem što se bake/mame tiče. Čokoladni fondue savršena je slastica za podijeliti s društvom!
Riječ "fondue" dolazi iz francuskog glagola "fondre", što znači rastopiti. Čokolada se otapa nad vatrom, odnosno izvorom topline, a postoji je cijeli pribor za pripremu ovog.
Postoje različite vrste fonduea s različitim namirnicama, a najpoznatiji je onaj tradicionalni fondue od sira, još poznati kao Švicarski fondue, koji je kao jelo nastalo sredinom 18. stoljeća u Švicarskoj. Danas je to jelo vrlo popularno u Francuskoj, pa se čak smatra i dijelom njihove tradicije. No, vrlo često se susrećemo i s čokoladnim fondueom.
Ova vrsta fonduea je definitivno izum moderne kuhinje, ali to ne znači da je manje ukusan i primamljiv. Osim toga, najjednostavniji je za spravljanje, pa vjerujemo da će nekima postati i omiljena poslastica.
Čokoladni fondue
Sastojci:
- 250 grama slatkog vrhnja
- 450 grama tamne čokolade
Postupak:
- Zagrij vrhnje u običnoj posudi na štednjaku i otopi u njoj čokoladu. Miješaj dok ne dobiješ glatku jednoličnu sjajnu smjesu. U čokoladu dodaj alkohol po želji: konjak, amaretto, rum, mallibu ili slična aromatična žestoka pića (oko 4-6 centilitara - po želji može i više). Dobro promiješaj sve, prebaci u posudu za fondue i na lagano podešenom plameniku održavaj čokoladu toplom.
- Nareži voće po želji - banane, jagode, naranče, kiwi, jabuke, kruške ili bilo koje sezonsko voće koje voliš. Komadiće voća nabodi na vilice za fondue i umoči u čokoladu. Nemoj zaboraviti na čajne kekse ili piškote, koje su izvrsne s čokoladnim fondueom.
- Može eksperimentirati s čokoladom i u nju dodati smrvljene bademe, orahe, lješnjake, cimet, vaniliju, narančinu koru....
Pripremi ovo kad ti ekipa dolazi i, vjeruj nam, svi će te obožavati. Možeš u čokoladu umakati i drugu hranu, naravno, sve ovisi o ukusima, a o njima se ne raspravlja.