gastro postao
Ako ove godine najmilije želiš iznenaditi velikom zdjelom popularnog likera od jaja, posluži se receptom Marthe Stewart.
Priprema nije zahtjevna, ali se treba dobro ohladiti pa bi bilo uputno da eggnog pripremiš dan ranije.
Posluži liker u zdjeli za punč i upotrijebi staklene šalice, a pri serviranju dodaj malo tučenog vrhnja i naribaj muškatni oraščić.
Sastojci:
- 6 velikih žumanjaka
- 2 bjelanjka
- 700 ml mlijeka
- 250 ml slatkog vrhnja
- 60 ml tamnog ruma
- 60 ml burbona
- 340 ml konjaka
- 150 g šećera
- Prstohvat soli
- Muškatni oraščić
Priprema:
- Miksaj žumanjke sa 100 g šećera nekoliko minuta, sve dok smjesa ne postane svjetlija i gusta.
- Zagrij mlijeko na vatri i dodaj mu prstohvat soli.
- Vruće mlijeko polagano dodaj u smjesu jaja i šećera, uz stalno miješanje.
- Sve zajedno vrati na vatru i kuhaj dok se smjesa ne zgusne, otprilike tri minute. Miješaj drvenom žlicom.
- Smjesu procijedi i prelij u veliku posudu za punč. Pričekaj da se ohladi i povremeno promiješaj.
- Dodaj slatko vrhnje, burbon, rum i konjak. Pokrij i ostavi u hladnjaku preko noći.
- Sljedeći dan dva bjelanjka umuti na pari s preostalih 50 g šećera. Smjesa bi nakon dvije do tri minute trebala biti glatka i šećer bi se trebao otopiti.
- Makni s vatre i izmiksaj u čvrst snijeg, a potom lagano umiješaj u ohlađenu smjesu od žumanjaka.
Uživaj!