Recepti 03. listopada 2014.

Esterhazy-torta

gastro postao gastro.24sata.hr
Izvorno mađarska torta s lješnjacima ili bademima izmišljena krajem 19. stoljeća

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 16

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 156

Kore

  • 150 g lješnjak, prženi

Krema

  • 0.50 kom puding u prahu (različiti okusi)
  • 2.50 dl mlijeko kravlje, punomasno
  • 200 g margarin, soft (od biljnih ulja )
  • 120 g šećer, kristal
  • 2 kom vanilin šećer
  • 3 kom žumanjak kokošji (sirovi )

Glazura

  • 100 g šećer, u prahu
  • 0.50 kom limunov sok
  • 1 žlica bjelanjak kokošji
  • 30 g čokolada

Priprema

  1. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg pa postupno dodajte šećer i vanilin šećer dok ne dobijete glatki i čvrsti snijeg. Umiješajte kuhačom mljevene lješnjake ili bademe.
  2. Na papir za pečenje stavite kalup za torte i olovkom iscrtajte četiri kruga. Stavljajte tijesto pomoću slastičarske vrećice (veći otvor) i spiralno istisnite u okviru nacrtanih krugova. Pecite kore u zagrijanoj pećnici na 180°C od sedam do deset minuta.
  3. Kad se ohlade, pečene kore okrenite naopako, maknite lagano papir te svaku premažite kremom, osim zadnje, koju ćete preliti glazurom. Za kremu skuhajte mlijeko sa žlicom i pol šećera i praškom za puding. Margarin pjenasto umiješajte sa 120 g šećera, vanilin šećerom i žumanjcima. Ohlađeni puding stavljajte žlicu po žlicu u kremu od maslaca. Miješajući, od šećera u prahu i soka pola limuna te žlice bjelanjka napravite glatku smjesu za glazuru. Prelijte njome zadnju koru.
  4. Dva rebra čokolade za kuhanje s grudicom maslaca otopite na pari. Izrežite trokut od papira i omotajte ga oko njega. Savinite vrh prema unutra i napunite tuljac otopljenom čokoladom. Oprezno zaklopite gornji dio. Odrežite vrh škarama i ravnomjerno pritišćite po glazuri kako biste istisnuli jednoliku nit. Najprije nacrtajte čokoladne krugove, a zatim i lukove tako da hrptom noža povlačite crte od sredine do ruba torte.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.