gastro postao
Izvorno mađarska torta s lješnjacima ili bademima izmišljena krajem 19. stoljeća
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 16
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 156
Kore
- 150 g lješnjak, prženi
Krema
- 0.50 kom puding u prahu (različiti okusi)
- 2.50 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 200 g margarin, soft (od biljnih ulja )
- 120 g šećer, kristal
- 2 kom vanilin šećer
- 3 kom žumanjak kokošji (sirovi )
Glazura
- 100 g šećer, u prahu
- 0.50 kom limunov sok
- 1 žlica bjelanjak kokošji
- 30 g čokolada
Priprema
- Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg pa postupno dodajte šećer i vanilin šećer dok ne dobijete glatki i čvrsti snijeg. Umiješajte kuhačom mljevene lješnjake ili bademe.
- Na papir za pečenje stavite kalup za torte i olovkom iscrtajte četiri kruga. Stavljajte tijesto pomoću slastičarske vrećice (veći otvor) i spiralno istisnite u okviru nacrtanih krugova. Pecite kore u zagrijanoj pećnici na 180°C od sedam do deset minuta.
- Kad se ohlade, pečene kore okrenite naopako, maknite lagano papir te svaku premažite kremom, osim zadnje, koju ćete preliti glazurom. Za kremu skuhajte mlijeko sa žlicom i pol šećera i praškom za puding. Margarin pjenasto umiješajte sa 120 g šećera, vanilin šećerom i žumanjcima. Ohlađeni puding stavljajte žlicu po žlicu u kremu od maslaca. Miješajući, od šećera u prahu i soka pola limuna te žlice bjelanjka napravite glatku smjesu za glazuru. Prelijte njome zadnju koru.
- Dva rebra čokolade za kuhanje s grudicom maslaca otopite na pari. Izrežite trokut od papira i omotajte ga oko njega. Savinite vrh prema unutra i napunite tuljac otopljenom čokoladom. Oprezno zaklopite gornji dio. Odrežite vrh škarama i ravnomjerno pritišćite po glazuri kako biste istisnuli jednoliku nit. Najprije nacrtajte čokoladne krugove, a zatim i lukove tako da hrptom noža povlačite crte od sredine do ruba torte.
Izvor Skuhatćute