Feta fritaja je super kombinacija jaja i slanog sira te svježeg začinskog bilja, a ti u recept koji donosimo možeš dodati i cherry rajčice, paprike, gljive...
Fritaja, fritatta ili fritata - ma sasvim je svejedno, sve je to isto jelo od smućkanih jaja, sira, začina, povrća... i drugih dodataka. A ova feta fritaja, novi slasni viralni hit, odličan je doručak, ali i brz i jednostavan ručak ili večera. Pa tko je rekao da se jaja mogu jesti samo za doručak?!
Feta je odličan slani ovčji sir (ili kombinacija sira od ovčjeg i kravljeg mlijeka) koji super paše uz razna jela - najčešće ga jedemo u grčkoj salati, no super su nam i sve one inovacije s društvenih mreža, kao što su feta pasta i feta eggs.
Feta sir
foto: Thinkstock
Feta fritaja - super osnova za vlastite kombinacije okusa
Super nam je što je ovaj recept savršen za vlastite, originalne kombinacije okusa i sastojaka. Pa tako možeš izostaviti neki od navedenih svježih začina, ubaciti neki drugi, dodati fritaji malo ljutine. A možeš dodati i gljive, ali i razno povrće pout mini rajčica i paprika. Stvarno se možeš prepustiti mašti na volju.
U nastavku ti donosimo provjeren recept u kojem će feta fritaja zablistati, a ti nam javi - koja je tvoja idealna kombinacija okusa?
Rešetku postavi u sredinu pećnice, a pećnicu zagrij na 175 stupnjeva. U tavu promjera 20 cm stavi 2 žlice maslinova ulja i ubaci je u pećnicu da se zagrije, na oko 10 minuta.
Dok se tava i ulje griju u pećnici, u velikoj zdjeli pomiješaj pjenjačom jaja, vrhnje i sol. Umiješaj nastino nasjeckani bosiljak, kopar, metvicu, peršin i mladi luk.
Mješavinu jaja ulij u zagrijanu tavu s uljem. U sredinu stavi komad feta sira, pritom pazi da smjesa ud jaja nije preko sira - feta sir treba malo 'stršati' iz smjese.
Paci fritaju dok se ne napuhne i dobije zlaćanu boju, a rubovi feta sira se lijepo ne zapeku, 25-30 minuta.
U zdjelici izmiješaj harissa pastu, med i preostalu 1 žlicu maslinova ulja. Pokapaj preki fritaje. Posluži vruće uz fini domaći (sourdough) kruh i neku sezonsku salatu. Dobar tek!
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
354 kcal
17 %
MASTI
31,00 g
43 %
KOLESTEROL
0,31 g
0 %
UH
4,00 g
1 %
PROTEINI
15,00 g
30 %
Ako ti slučajno ostane viška feta fritaje (iako ne poznajemo niti jednu osobu kojoj se to dogodilo), možeš ostatke spremiti u dobro poklopljenu posudu bez dotoka zraka i čuvati je u hladnjaku do 4 dana. Prije konzumacije fritaju samo trebaš lagano zagrijati u pećnici, umotanu u aluminijsku foliju!