Recepti Jaja 19. ožujka 2025.

FETA FRITAJA Savršen i lagan proljetni zalogaj

feta fritaja
Feta fritaja
foto: Cooking Mediterranean/Pinterest
Feta fritaja je super kombinacija jaja i slanog sira te svježeg začinskog bilja, a ti u recept koji donosimo možeš dodati i cherry rajčice, paprike, gljive...

Fritaja, fritatta ili fritata - ma sasvim je svejedno, sve je to isto jelo od smućkanih jaja, sira, začina, povrća... i drugih dodataka. A ova feta fritaja, novi slasni viralni hit, odličan je doručak, ali i brz i jednostavan ručak ili večera. Pa tko je rekao da se jaja mogu jesti samo za doručak?!

Feta je odličan slani ovčji sir (ili kombinacija sira od ovčjeg i kravljeg mlijeka) koji super paše uz razna jela - najčešće ga jedemo u grčkoj salati, no super su nam i sve one inovacije s društvenih mreža, kao što su feta pasta i feta eggs

 | Author: Thinkstock Feta sir foto: Thinkstock

Feta fritaja - super osnova za vlastite kombinacije okusa

Super nam je što je ovaj recept savršen za vlastite, originalne kombinacije okusa i sastojaka. Pa tako možeš izostaviti neki od navedenih svježih začina, ubaciti neki drugi, dodati fritaji malo ljutine. A možeš dodati i gljive, ali i razno povrće pout mini rajčica i paprika. Stvarno se možeš prepustiti mašti na volju. 

U nastavku ti donosimo provjeren recept u kojem će feta fritaja zablistati, a ti nam javi - koja je tvoja idealna kombinacija okusa?

feta fritaja | Author: Cooking Mediterranean/Pinterest Feta fritaja foto: Cooking Mediterranean/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Feta fritaja
15 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslinovo ulje 3 žlica
  • Jaje 8 kom
  • Vrhnje za kuhanje 170 ml
  • Sol 0,75 žličica
  • Listići svježeg bosiljka 0,25 šalica
  • Kopar - svježi 0,25 šalica
  • Listići svježe mente 0,25 šalica
  • Listići svježeg peršina 0,25 šalica
  • Mladi luk 0,25 šalica
  • Feta sir 250 g
  • Harissa pasta 2 žlica
  • Med 1 žličica
Postupak
  1. Rešetku postavi u sredinu pećnice, a pećnicu zagrij na 175 stupnjeva. U tavu promjera 20 cm stavi 2 žlice maslinova ulja i ubaci je u pećnicu da se zagrije, na oko 10 minuta.


  2. Dok se tava i ulje griju u pećnici, u velikoj zdjeli pomiješaj pjenjačom jaja, vrhnje i sol. Umiješaj nastino nasjeckani bosiljak, kopar, metvicu, peršin i mladi luk.


  3. Mješavinu jaja ulij u zagrijanu tavu s uljem. U sredinu stavi komad feta sira, pritom pazi da smjesa ud jaja nije preko sira - feta sir treba malo 'stršati' iz smjese.


  4. Paci fritaju dok se ne napuhne i dobije zlaćanu boju, a rubovi feta sira se lijepo ne zapeku, 25-30 minuta.


  5. U zdjelici izmiješaj harissa pastu, med i preostalu 1 žlicu maslinova ulja. Pokapaj preki fritaje. Posluži vruće uz fini domaći (sourdough) kruh i neku sezonsku salatu. Dobar tek!


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

354 kcal

17 %

MASTI

31,00 g

43 %

KOLESTEROL

0,31 g

0 %

UH

4,00 g

1 %

PROTEINI

15,00 g

30 %

Ako ti slučajno ostane viška feta fritaje (iako ne poznajemo niti jednu osobu kojoj se to dogodilo), možeš ostatke spremiti u dobro poklopljenu posudu bez dotoka zraka i čuvati je u hladnjaku do 4 dana. Prije konzumacije fritaju samo trebaš lagano zagrijati u pećnici, umotanu u aluminijsku foliju!

Fritaja ili fritata - sasvim je svejedno!

fritata, frittata Možda vas zanima... Fritata s mozzarellom, bosiljkom i tikvicama Recepti Možda vas zanima... U svako doba dana: Fritaja s gljivama i parmezanom Recepti Lidia Bastianich, šparoge, Istra Možda vas zanima... Lidia Bastianich u rodnoj Istri nabrala divlje šparoge i složila odličnu fritaju! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.