gastro postao
Priprema će vam oduzeti svega desetak minuta, a uživanje u ovoj piti definitivno ćete htjeti ponoviti.
U engleskoj i američkoj kuhinji ova se pita bez dna naziva cobblerom, a glavne su joj karakteristike super jednostavna priprema i sjajni okusi pečenog voća.
Jabukama možete dodati i šaku smrznutog bobičastog voća te začine poput cimeta i vanilije. Naša je varijanta kolača nešto jednostavnija kako biste na najfiniji način uživali u punim okusima nara i jabuke.
Cobbler se odlično slaže s kuglicom jednostavnog sladoleda od vanilije, a dodati možete i sjemenke nara.
Potrebno vam je:
- 2 šalice soka od nara
- 6 zelenih jabuka
- 150 g smeđeg šećera
- 280 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 120 g maslaca
- 1 šalica slatkog vrhnja
- Nar
- Sol
Priprema:
- Sok od nara najprije stavite u manju posudu pa ga zagrijavajte dok se malo ne reducira i postane nešto gušći, oko 15 minuta.
- Preselite ga u veću posudu, dodajte mu jabuke koje ste nasjeckali na kockice, 120 g šećera i tri žlice brašna.
- Začinite s prstohvatom soli.
- Pomiješajte pa prebacite u posudu za pečenje.
- U drugoj posudi pomiješajte ostatak brašna, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- Dodajte kockice maslaca pa rukama izradite mrvičastu smjesu.
- Dodajte slatko vrhnje i dobro pomiješajte kako biste dobili prhko tijesto.
- Rukom rasporedite dobiveno tijesto po jabukama i pospite ostatkom šećera.
- Ubacite u pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko sat vremena ili dok se ne pojave mjehurići, a tijesto poprimi zlatnu boju.
- Prije posluživanja kolač malo ohladite i poslužite uz kuglicu sladoleda.
Dobar tek!