gastro postao
U mnogim obiteljima torta Charlotte je česta ‘gošća’ na stolu. U jesen se obično izrađuje od jabuka, krušaka i šljiva. Šarlota, "po naški", sa šljivama ima uravnotežen slatki okus, pa joj često ne treba nikakav dodatak
Oni koji vole eksperimentirati s novim okusima, zajedno s šljivama, ponekad ubace i drugo sezonsko voće, orahe ili, primjerice, mak. Ako se još do sada nisi ususdio/la napraviti šarlotu svakako probaj ovaj naš recept – njezine organoleptičke kvalitete sigurno te neće razočarati.
Nekoliko trikova da tvoja šarlota ispadne što bolja!
- Za šarlotu je bolje odabrati jedva zrelo ili čak malo nezrelo voće. Ako su šljive dugo zrele i postale meke, ‘skliznut’ će tijekom pečenja, natapajući tijesto i pa tvoj kolač na kraju može izgledati kao bezoblična masa.
- ‘Obična’ torta ima jednostavan sastav: jaja, šećer, brašno. No, prilikom kuhanja često se nadopunjuje maslacem kako bi kolač bio mrvični i prozračniji, kefirom ili drugim mliječnim proizvodima koji joj daju punoću i mekoću, dok se s praškom za pecivo tijesto bolje diže.
- Ako se bojiš da će kolač izgorjeti odozgo, prije nego što se ispeče iznutra, 20-30 minuta nakon početka pečenja, folijom ga prekrij odozgo.
- Šarlotu zapravo možeš poslužiti i toplu i hladnu - bit će ukusna u bilo kojem stanju.
Fina šarlota od šljiva
Sastojci za 16 komada
Za podlogu:
- 150 g piškota
- 100 g maslaca
Za nadjev i ukrašavanje:
- 9 listića bijele želatine
- 500 g šljiva
- komadić đumbira (3 cm)
- 200 ml crnog vina
- naribana korica 1 limuna
- 110 g šećera
- 1 šlagfix
- 1 zvjezdasti anis
- 700 g slatkog vrhnja
- 250 g piškota
- 40 g mliječne čokolade
Priprema:
- Piškote za podlogu stavi u čvršću plastičnu vrećicu te ih izmrvi valjkom. Potom ih pomiješaj s otopljenim maslacem. Na tanjur obložen papirom za pečenje stavi okvir četvrtastog kalupa (ili okrugli ako ako ti više odgovara) promjera 20x20 cm, pa na dno u jednoličnom sloju natisni smjesu piškota i maslaca. Ostavi podlogu 2 sata u hladnjaku da se stisne.
- Namoči želatinu u hladnu vodu. Šljive operi i očisti od koštica. Korijen đumbira oguli i nasitno naribaj. Propirjaj šljive 10-ak minuta u posudi s crnim vinom, đumbirom, koricom limuna, 100 g šećera i zvjezdastim anisom. Zatim anis izvadi, a voće usitni u mikseru.
- U toploj smjesi otopi omekšalu, ocijeđenu želatinu pa je premjesti sa zdjelom u veću posudu s hladnom vodom da se malo ohladi. Čim se smjesa počne želirati, umiješaj u nju 300 g tučenog slatkog vrhnja.
- Piškotama odreži jedan kraj tako da budu ravne pa ih posloži uz rub okvira kalupa. U sredinu stavi kremu od šljiva, zagladi je pa kolač ostavi 3 sata u hladnjaku da se stisne.
- Naribaj mliječnu čokoladu. Od ostataka slatkog vrhnja, šećera i šlagfixa stuci šlag. Stavi šlag u slastičarsku špricu sa zvjezdastim nastavkom pa po vrhu kolača gusto naštrcaj ružice. Šarlotu potom oslobodi iz okvira i za kraj je pospi naribanom čokoladom!