Recepti 21. rujna 2022.

Fina šarlota od šljiva – arome koje bude sjećanja na bakinu kuhinju

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
U mnogim obiteljima torta Charlotte je česta ‘gošća’ na stolu. U jesen se obično izrađuje od jabuka, krušaka i šljiva. Šarlota, "po naški", sa šljivama ima uravnotežen slatki okus, pa joj često ne treba nikakav dodatak

Oni koji vole eksperimentirati s novim okusima, zajedno s šljivama, ponekad ubace i drugo sezonsko voće, orahe ili, primjerice, mak. Ako se još do sada nisi ususdio/la napraviti šarlotu svakako probaj ovaj naš recept – njezine organoleptičke kvalitete sigurno te neće razočarati.

Nekoliko trikova da tvoja šarlota ispadne što bolja!

  • Za šarlotu je bolje odabrati jedva zrelo ili čak malo nezrelo voće. Ako su šljive dugo zrele i postale meke, ‘skliznut’ će tijekom pečenja, natapajući tijesto i pa tvoj kolač na kraju može izgledati kao bezoblična masa.
  • ‘Obična’ torta ima jednostavan sastav: jaja, šećer, brašno. No, prilikom kuhanja često se nadopunjuje maslacem kako bi kolač bio mrvični i prozračniji, kefirom ili drugim mliječnim proizvodima koji joj daju punoću i mekoću, dok se s praškom za pecivo tijesto bolje diže.
  • Ako se bojiš da će kolač izgorjeti odozgo, prije nego što se ispeče iznutra, 20-30 minuta nakon početka pečenja, folijom ga prekrij odozgo.
  • Šarlotu zapravo možeš poslužiti i toplu i hladnu - bit će ukusna u bilo kojem stanju.

 

kolač od jabuka Možda vas zanima... Fina i pristupačna - sočna šarlota od jabuka Recepti

Fina šarlota od šljiva

Sastojci za 16 komada

Za podlogu:

  • 150 g piškota
  • 100 g maslaca

Za nadjev i ukrašavanje:

  • 9 listića bijele želatine
  • 500 g šljiva
  • komadić đumbira (3 cm)
  • 200 ml crnog vina
  • naribana korica 1 limuna
  • 110 g šećera
  • 1 šlagfix
  • 1 zvjezdasti anis
  • 700 g slatkog vrhnja
  • 250 g piškota
  • 40 g mliječne čokolade

 

Možda vas zanima... Šarlota od vanilije s višnjama - slatka, brza i osvježavajuća Recepti

Priprema:

  1. Piškote za podlogu stavi u čvršću plastičnu vrećicu te ih izmrvi valjkom. Potom ih pomiješaj s otopljenim maslacem. Na tanjur obložen papirom za pečenje stavi okvir četvrtastog kalupa (ili okrugli ako ako ti više odgovara) promjera 20x20 cm, pa na dno u jednoličnom sloju natisni smjesu piškota i maslaca. Ostavi podlogu 2 sata u hladnjaku da se stisne.
  2. Namoči želatinu u hladnu vodu. Šljive operi i očisti od koštica. Korijen đumbira oguli i nasitno naribaj. Propirjaj šljive 10-ak minuta u posudi s crnim vinom, đumbirom, koricom limuna, 100 g šećera i zvjezdastim anisom. Zatim anis izvadi, a voće usitni u mikseru.
  3. U toploj smjesi otopi omekšalu, ocijeđenu želatinu pa je premjesti sa zdjelom u veću posudu s hladnom vodom da se malo ohladi. Čim se smjesa počne želirati, umiješaj u nju 300 g tučenog slatkog vrhnja.
  4. Piškotama odreži jedan kraj tako da budu ravne pa ih posloži uz rub okvira kalupa. U sredinu stavi kremu od šljiva, zagladi je pa kolač ostavi 3 sata u hladnjaku da se stisne.
  5. Naribaj mliječnu čokoladu. Od ostataka slatkog vrhnja, šećera i šlagfixa stuci šlag. Stavi šlag u slastičarsku špricu sa zvjezdastim nastavkom pa po vrhu kolača gusto naštrcaj ružice. Šarlotu potom oslobodi iz okvira i za kraj je pospi naribanom čokoladom!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.