Recepti 05. studenoga 2018.

Fine kocke od prhkog tijesta sa sirom, jabukama i bademima

Prhke kocke
foto: 123rf
gastro postao gastro.24sata.hr
Idealan kolač za jesenske dane

Ovaj kolač idelan je odabir za ove jesenske dane, a kako je jabuka sada u izobilju, šteta je ne iskoristiti priliku i ne napraviti ga. Nije kompliciran pa je pogodan i za početnike.

 

Možda vas zanima... Prhki tart s jabukama i laganom kremom od vanilije Kolumne

 

Potrebno vam je:

Prhko tijesto:

  • 150 g brašna
  • prstohvat soli
  • 75 g maslaca
  • 25 g mljevenih badema
  • hladna voda


Nadjev:

  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 400 g svježeg kravljeg sira
  • 40 g škrobnog brašna
  • malo soli
  • naribana korica limuna
  • 3 veće jabuke
  • mango

Posipano mrvičasto tijesto:

  • 125 g brašna
  • 100 g šećera
  • prstohvat soli i mljevenog cimeta
  • 75 g maslaca

 

Možda vas zanima... Postoji li veći gušt od starinske pite s jabukom? Kolumne

 

Priprema:

  1. Premažite četvrtasti lim maslacem i pospite brašnom. Umijesite brzo prhko tijesto od ohlađenih listića maslaca, brašna, badema i onoliko hladne vode koliko je potrebno kako bi se svi sastojci slijepili. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini, položite u kalup i pritisnite kako bi se kalup dobro obložio.
  2. Ostavite na hladnome 15 minuta. Pomiješajte maslac sa šećerom, dodaje mu jaja, sir, škrobno brašno i limunovu koricu. Premažite ohlađeno tijesto u kalupu nadjevom od sira. Po njemu posložite na kocke sjeckani oguljeni mango i jabuke.
  3. Pomiješajte brašno sa šećerom, solju i cimetom. Rastopite maslac i dodajte ga brašnu po kap, neprestano miješajući. Od tijesta rukama zgnječite mrvice za posipavanje. Zagrijte pećnicu na 200 °C i pecite kolač 25 minuta, dok ne postane zlatnožute boje.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.