gastro postao
Idealan kolač za jesenske dane
Ovaj kolač idelan je odabir za ove jesenske dane, a kako je jabuka sada u izobilju, šteta je ne iskoristiti priliku i ne napraviti ga. Nije kompliciran pa je pogodan i za početnike.
Potrebno vam je:
Prhko tijesto:
- 150 g brašna
- prstohvat soli
- 75 g maslaca
- 25 g mljevenih badema
- hladna voda
Nadjev:
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 400 g svježeg kravljeg sira
- 40 g škrobnog brašna
- malo soli
- naribana korica limuna
- 3 veće jabuke
- mango
Posipano mrvičasto tijesto:
- 125 g brašna
- 100 g šećera
- prstohvat soli i mljevenog cimeta
- 75 g maslaca
Priprema:
- Premažite četvrtasti lim maslacem i pospite brašnom. Umijesite brzo prhko tijesto od ohlađenih listića maslaca, brašna, badema i onoliko hladne vode koliko je potrebno kako bi se svi sastojci slijepili. Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini, položite u kalup i pritisnite kako bi se kalup dobro obložio.
- Ostavite na hladnome 15 minuta. Pomiješajte maslac sa šećerom, dodaje mu jaja, sir, škrobno brašno i limunovu koricu. Premažite ohlađeno tijesto u kalupu nadjevom od sira. Po njemu posložite na kocke sjeckani oguljeni mango i jabuke.
- Pomiješajte brašno sa šećerom, solju i cimetom. Rastopite maslac i dodajte ga brašnu po kap, neprestano miješajući. Od tijesta rukama zgnječite mrvice za posipavanje. Zagrijte pećnicu na 200 °C i pecite kolač 25 minuta, dok ne postane zlatnožute boje.