Kolumne 12540 prikaza 05. listopada 2018.

Starinska pita s jabukama - postoji li veći jesenski užitak?

Nevena Josipović
Obožavam ovaj dio godine. I taj miris jabuka u zraku. Uvijek si ponesem gajbu, dvije, onda ostatak ukućana zna što to znači. Pretvorit ćemo se u jabuke.

Svake jeseni imam običaj stati kod jednog štanda prepunog jabuka. Čovjek ne zna koje bi uzeo, samim time što znam da su domaće. Ne mogu vam objasniti koliko su slađe i ukusnije od onih u trgovini.

Obožavam ovaj dio godine. I taj miris jabuka u zraku. Uvijek si ponesem gajbu, dvije, onda ostatak ukućana zna što to znači. Pretvorit ćemo se u jabuke.

 

Možda vas zanima... Pita s jabukama - vječni i najukusniji klasik Kolumne

 

Ako se ičemu veselim onda je to pita moje mame. Takvu samo ona zna napraviti. Fino prhko tijesto i dobar komad nadjeva. Ne volim kad mi je jabuka u tragovima.

Ova pita će vas oduševiti jer se tijesto topi u ustima, a nadjev se savršeno uklapa. Mama je taj recept naslijedila od još starijih generacija, a ja ću ga podijeliti s vama.

 

Možda vas zanima... Kolač sa šljivama koji osvaja na prvu - sočan, brz i prefin Kolumne

 

U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Bake Cakes ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 

 

Možda vas zanima... Jednostavna torta sa svježim sirom i pekmezom od jagoda Kolumne

 

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović

 

Sastojci:

  • 25 dag glatkog brašna +10 dag
  • 1 prašak za pecivo
  • 10 dag ulja
  • 10 dag šećera
  • 2 žutanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 4 žlice mlijeka

Nadjev:

  • 8 jabuka
  • malo cimeta
  • 3 žlice ulja
  • 3 žlice šećera

Priprema:

  1. Za početak jabuke očistite i izribajte. Dodajte im cimet, ulje i šećer. Dobro promiješajte, probajte, pa po želji možete dodati još šećera, ovisno koliko slatko volite.
  2. U posudu stavite brašno i promiješajte s praškom za pecivo.
  3. U drugoj posudi izmiksajte žutanjke, šećer i ulje. Za ulje sam vam napisala 10 dag, nije zabuna, već stavite šalicu na vagu i ulijte ulja dok vam ne pokaže 10 dag.
  4. Dobro izmiksajte. U tekuću smjesu dodajte brašno. Promijenite nastavak na mikseru za tijesto (spirale) dodajte mlijeko i 1 jaje. Miksajte i zamijesite tijesto.
  5. Zatim tijesto prebacite na podlogu, nastavite rukama mijesiti i doradite ga s još 10 dag brašna.
  6. Tijesto podijelite na dva dijela. Svaki komad izvažite da budu jednaki.
  7. Podlogu na kojoj ćete razvaljati tijesto pobrašnite. Tijesto također pobrašnite i razvaljajte na veličinu tepsije. Koristite neku manju tepsiju. Moja je otprilike 20×35.
  8. Prvu koru namotajte na oklagiju te prebacite u tepsiju. Dno tepsije možete premazati s malo ulja i posuti s malo brašna. Na koru stavite pripremljeni nadjev. Zatim razvaljajte drugu koru i stavite ju preko nadjeva.
  9. Gornju koru izbodite s vilicom. Pitu stavite peći u zagrijanu pećinu na 150°C, 45 min. Mora vam dobiti zlatno-smeđu boju.
  10. Kada je pita gotova, pustite da se ohladi te ju pospite šećerom prahu.

Uživajte u ovoj slasnoj piti. Dobar tek!
 

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović

gastro zvijezda
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.