Svake jeseni imam običaj stati kod jednog štanda prepunog jabuka. Čovjek ne zna koje bi uzeo, samim time što znam da su domaće. Ne mogu vam objasniti koliko su slađe i ukusnije od onih u trgovini.
Obožavam ovaj dio godine. I taj miris jabuka u zraku. Uvijek si ponesem gajbu, dvije, onda ostatak ukućana zna što to znači. Pretvorit ćemo se u jabuke.
Ako se ičemu veselim onda je to pita moje mame. Takvu samo ona zna napraviti. Fino prhko tijesto i dobar komad nadjeva. Ne volim kad mi je jabuka u tragovima.
Ova pita će vas oduševiti jer se tijesto topi u ustima, a nadjev se savršeno uklapa. Mama je taj recept naslijedila od još starijih generacija, a ja ću ga podijeliti s vama.
U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.
Sastojci:
- 25 dag glatkog brašna +10 dag
- 1 prašak za pecivo
- 10 dag ulja
- 10 dag šećera
- 2 žutanjka
- 1 cijelo jaje
- 4 žlice mlijeka
Nadjev:
- 8 jabuka
- malo cimeta
- 3 žlice ulja
- 3 žlice šećera
Priprema:
- Za početak jabuke očistite i izribajte. Dodajte im cimet, ulje i šećer. Dobro promiješajte, probajte, pa po želji možete dodati još šećera, ovisno koliko slatko volite.
- U posudu stavite brašno i promiješajte s praškom za pecivo.
- U drugoj posudi izmiksajte žutanjke, šećer i ulje. Za ulje sam vam napisala 10 dag, nije zabuna, već stavite šalicu na vagu i ulijte ulja dok vam ne pokaže 10 dag.
- Dobro izmiksajte. U tekuću smjesu dodajte brašno. Promijenite nastavak na mikseru za tijesto (spirale) dodajte mlijeko i 1 jaje. Miksajte i zamijesite tijesto.
- Zatim tijesto prebacite na podlogu, nastavite rukama mijesiti i doradite ga s još 10 dag brašna.
- Tijesto podijelite na dva dijela. Svaki komad izvažite da budu jednaki.
- Podlogu na kojoj ćete razvaljati tijesto pobrašnite. Tijesto također pobrašnite i razvaljajte na veličinu tepsije. Koristite neku manju tepsiju. Moja je otprilike 20×35.
- Prvu koru namotajte na oklagiju te prebacite u tepsiju. Dno tepsije možete premazati s malo ulja i posuti s malo brašna. Na koru stavite pripremljeni nadjev. Zatim razvaljajte drugu koru i stavite ju preko nadjeva.
- Gornju koru izbodite s vilicom. Pitu stavite peći u zagrijanu pećinu na 150°C, 45 min. Mora vam dobiti zlatno-smeđu boju.
- Kada je pita gotova, pustite da se ohladi te ju pospite šećerom prahu.
Uživajte u ovoj slasnoj piti. Dobar tek!