Kolumne 9816 prikaza 23. svibnja 2018.

Jednostavna torta sa svježim sirom i pekmezom od jagoda

Nevena Josipović
Za ovaj tjedan tipkam recept za tortu sa svježim sirom i pekmezom od jagoda. Da pokažem još jednu ideju kako iskoristiti pekmez osim mazanja po kruhu..

Sezona jagoda još uvijek traje. Kod mene svi prvo jedu svježe, zatim počinjem raditi kolače i na kraju završe u džemu ili pekmezu. Nadam se da je većina vas radila džem/pekmez od jagoda. Ako i niste još uvijek imate vremena jer vam donosim jednu ideju kako iskoristiti jagode u malo drugačijem ruhu.

 

Možda vas zanima... Provjereno savršena torta od jagoda - evo i zašto! Kolumne

 

Ova torta ne zahtijeva puno vremena i njena priprema je jednostavna. Izgled torte osvojit će vaša srca i srca vaših najdražih, a okus? O njemu vam neću previše pisati, najbolje je da se sami uvjerite kakav je zapravo spoj svježeg sira i pekmeza od jagoda. 

U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Bake Cakes ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 

Možda vas zanima... Nije mit: Osvježavajuća čokoladna torta Kolumne Možda vas zanima... Slatka i romantična: Schwarzwald torta Kolumne

 

 | Author: Nevena Josipović Nevena Josipović

Za pripremu biskvita trebat će vam:

  • 5 jaja
  • 10 dag šećera
  • 10 dag oštrog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 3 žlice hladne vode
  • cca 1 dcl mlijeka za preliti biskvit

Za pripremu kreme trebat će vam:

  • 50 dag svježeg sira
  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 15 dag šećera u prahu
  • 1 dcl mlijeka
  • 2 mljevene želatine
  • par žlica pekmeza od jagoda
  • žlica svježih borovnica, jagoda i sl.

Priprema:

  1. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
  2. Žutanjke izmiksajte sa šećerom, zatim dodajte brašno, prašak za pecivo, vodu te ponovo izmiksajte smjesu. Za kraj dodajte snijeg od bjelanjaka te lagano promiješajte pjenjačom.
  3. Kalup (26 cm promjer) nauljite i pobrašnite te izlijte smjesu. Biskvit pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C nekih 10-ak minuta. Obavezno ga probajte čačkalicom da li je gotov. Možda će vam se malo više podignuti prilikom pečenja ali kada ga izvadite iz pećnice splasnut će ili ga vi možete malo utapkati da ne bude previsok. Kada je pečen, biskvit prelijte s par žlica mlijeka i pustite da se ohladi.
  4. Krema
  5. Želatinu napravite prema uputama na vrećici.
  6. U svježi sir dodajte mlijeko te izmiksajte sa šećerom. Želatinu dodajte u smjesu i lagano izmiksajte da se sjedini. Posebno izmiksajte slatko vrhnje u šlag i dodajte ga u svježi sir. Bitan dio je da dobro sjedinite svježi sir i šlag. Pola minute miksajte, zatim nastavite miješati s kuhačom, da vam se krema ne stisne prečvrsto.
  7. Biskvit stavite na stalak za torte, obavezno stavite obruč od kalupa te izlijte kremu i dobro poravnajte. Odmah možete kremu premazati s pekmezom od jagoda. Dovoljno će vam biti par žlica (5 do 6). Pekmez lijepo rasporedite po kremi a sredinu ukrasite sa svježim borovnicama i jagodama.
  8. Tortu ostavite u hladnjaku par sati, pa poslužite. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.