Recepti 25. prosinca 2017.

Fingerfood: Zalogajčići za božićni tulum

naslovna_ff.jpg
1/4
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovoga vam puta donosimo ideje za slatke i slane zalogajčiće poput kuglica sa sirom, tortilla punjenih s paštetom od pilećih jetrica i bruschetta s inćunima naše drage Đurđice Protić

Priprema finger fooda za party je praktična jer omogućava domaćinu da sve pripremi unaprijed te se na zabavi zabavlja zajedno sa gostima. Sigurno ste mnogo puta pozvali prijatelje na piće te uz piće ponudili nešto za grickanje. Maleni zalogajčići, topli ili hladni, slani ili slatki, vizualno privlačni, maštovito posluženi i jednostavni za konzumiranje oduševljavaju svakoga. Grickamo gdje god i kad god stignemo, naravno pod uvjetom da je zalogaj vrhunske kvalitete.

Kako kaže poznata Đurđica Protić "Ako ste odlučili pozvati prijatelje na party učinite to sa stilom i uvrstite finger food na jelovnik. Uvjerit ćete se da je prikladno, praktično i hranjivo. Ponuda jela od manjih komadića mesa, ribe, povrća, voća i ostalih namirnica tako da se mogu pojesti u jednom zalogaju, gostu omogućava slobodno druženje i zabavu. Gosti vole grickati u pokretu i obožavaju raznovrsnu i laganu hranu".

muffini.jpg | Author:


Trikovi za božićni finger food party

Đurđica nam je otkrila nekoliko trikova za uspješnu pripremu prije spravljanja zalogajčića.

- odabrana jela pripremite tako da se namirnice ne ponavljaju kako bi dobili što veći izbor
- obavezno poslužite i svježe voće i povrće jer, osim što osvježava, pridonosi lijepom izgledu serviranog stola
- jela začinite svježim začinskim biljem poput vlasca, bosiljka, timijana, ružmarina, kopra, metvice, jer svježi začini oplemenjuju jelo i ujedno ga krase
- umaci i namazi daju pikantnost mnogim jelima, osobito povrću. Olakšajte si posao i u trgovini odaberite neke od gotovih umaka u staklenkama koje je potrebno samo poslužiti u lijepoj zdjelici. Želite li ipak sami pripremiti umak ili namaz, upotrijebite gotove industrijske začinske mješavine pripremljene za tu namjenu.

Uspjeh ste postigli ako ste uspjeli ostvariti harmoničan sklad boja, okusa, mirisa, ako vam sva osjetila uživaju već samim pogledom na servirani stol. Ne zaboravite izbor pića prilagoditi ponuđenim vrstama jela i tako u potpunosti zaokružiti dojam.

sirevi_455.jpg | Author:

Muffini s ružmarinom

Za 20 kom

  • 175 g glatko brašno
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica soda bikarbona
  • ¼ žličica soli
  • 1 jaje – tučeno
  • 3 žlice topljenog maslaca
  • 2 žličice usitnjenog ružmarina
  • cream fraiche
  • svježi krastavac
  • kuhana dimljena šunka


Zagrijati pećnicu na 200 celzijevih stupnjeva. Prosijati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Na sredini napraviti rupu dodati ostale sastojke, lagano sve umiješati i smjesu podijeliti u 20 jednakih kuglica. Peći do zlatno smeđe boje otprilike 12 min. Kada su se muffin ohladili lagano ih prerezati, staviti namaz, listiće krastavaca i šunku. (Možete ih puniti vašim favoritima, pršutom, zimskom salamom, pečenom piletinom, puretinom...)
Male okruglice od sira


Formirajte okruglice od svježeg kravljeg sira ( Zagrebački, Veronikin, Vindijin ) već koje preferirate. Odličan je svježi kozji sir od Vindije, no ako vam je preintenzivan koristite kravlji sir. Za začiniti potrebno je da formirate male loptice veličina zalogaja. Loptice valjajte sa svježim povrćem koje želite.

Začinite sa odličnim maslinovim uljem. Servirajte na ovalu zajedno sa ostalim finger food zalogajima. Uz sirne okruglice možete sevirati prepečenac, krekere, čips.

Namirnice potrebne:

  • svježi sir 250 grama ( kravlji, kozji, skuta ) prema vašem izboru
  • 1 žlica svježeg peršina
  • 1 ½ žica svježeg timijana
  • 2 žličice čajne paprike (slatke)
  • 1 žlica svežeg mljevenog crnog papra
  • 1 ½ žlica svježeg vlasca
  • 3 žlice odličnog maslinovog ulja

pasteta.jpg | Author:

Đurđičina pašteta od pilećih jetrica

  • 500 grama pilećih jetrica
  • 1 mala glavica luka
  • 3 dkg maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice slatkog vrhnja
  • 1,5 dcl konjaka ili domaće rakije od šljiva
  • svježi timijan


Priprema:

Očistiti jetrica od krvi i žilica, marinirati u rakiji , nakon 1 sat jetrica popržiti na maslacu i 1 maloj glavici luka, dodati svježi timijan , dodati procijeđenu marinadu toliko da pokupi sadržaj tave. Jetrica peći dok ne izgube boju ali ih ne prepeći, posoliti, popapriti. U blederu izraditi jetrica kremozno, dodati žlicu maslaca, 2 žlice slatkog vrhnja. Paštetu od jetrica odložiti u male staklene zdjelice koje na kraju ukrasite sa svježim timijanom i zaliti sa toplim
maslacem i maslinovim uljem. Konzumirati tjedan dana.

Servirati kao kanape zalogaj na crostinu od francuza.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.