gastro postao
Talijanski aromatični kruh s ružmarinom, češnjakom i naravno, maslinovim uljem
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 562
Tijesto
- 500 g oštro brašno
- 500 g glatko brašno
- 30 g med, vrcani
- 30 g kvasac, svježi
- 30 g sol
- 625 ml voda
Premaz
- 100 ml ulje maslinovo
- 2 grančica ružmarin
- 1 režanj češnjak
- 1 žlica krupna sol
Priprema
- Rastopite kvasac i med u polovici mlake vode. Prosijte brašna i istresite na radnu površinu. U sredini napravite udubinu u koju stavite sol i dobivenu smjesu s dignutim kvascom. Polako miješajte da dobijete ljepljivu masu. Dodajte ostatak vode, mijesite i valjajte dok ne postane bijelo i glatko. Ostavite da odstoji na toplu i vlažnu mjestu 40-ak min pokriveno krpom ili prozirnom folijom.
- Batom istucite grančice ružmarina i češnjak. Stavite u zdjelicu, posolite i malo promiješajte. Prelijte maslinovim uljem i pustite da odstoji dok se diže tijesto. Kad se tijesto udvostručilo, istisnite zrak udarajući ga i malo ga promijesite.
- Lim pospite brašnom. Tijesto razvaljajte na 1,5 cm debljine, stavite ga na lim i namažite aromatičnim premazom. Napravite rupe gurajući prste u tijesto da premaz uđe u njega. Pustite da se tijesto ponovno udvostruči (45 min). Pecite 15-ak min na 250°C.
Izvor Skuhatćute