gastro postao
Popularna talijanska pogača može se raditi na ovaj način ili nadjevena sastojcima po želji
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 679
Potrebno vam je
- 500 g oštro brašno
- 7 g suhi kvasac
- 1 mala žlica sol
- 7 žlica ulje maslinovo
- 1.50 žlica krupna morska sol
- 3 dl voda
Priprema
- U zdjelu stavimo brašno i umiješamo kvasac i sol. U 3 dcl mlake vode umiješamo 4 žlice maslinovog ulja i dodamo smjesi. Umijesimo u meko tijesto, po potrebi dodajući još vode.
- Tijesto premjestimo na pobrašnjenu površinu i mijesimo ga 8 – 10 minuta. Pokrijemo tijesto namašćenom plastičnom folijom i ostavimo na toplom 1 i ½ sat da se diže.
- Tijesto razvaljamo u pravokutnik veličine 25 × 40 cm. Polovicu tijesta premažemo polovicom maslinova ulja. Rubove druge polovice tijesta premažemo vodom i presavijemo ga u oblik pravokutnika veličine 25 × 20 cm. Prebacimo tijesto u lim za pečenje i pritisnemo ga prstima kako bismo dobili udubine. Pokrijemo tijesto kuhinjskom krpom i ostavimo da se 30 – 40 minuta diže na toplom.
- Zagrijemo pećnicu na 200 °C.
- Cijelo tijesto prelijemo preostalim maslinovim uljem, ostavivši da se nakupi u udubinama. Pospemo ga morskom solju i pečemo 30 – 35 minuta.
- Kad je pečena, focacciu prebacimo na rešetku i ostavimo da se hladi.