Recepti 01. kolovoza 2022.

Francuska delicija od luka s kuhanom tjesteninom

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Neodoljiva kremastost makarona sa sirom sljubljuje se s bogatstvom francuske juhe od luka u receptu u kojem će uživati cijela obitelj

Sastojci:

  • Ulje
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 velika luka, tanko narezana (oko 7 šalica)
  • 1 ½ žličice soli
  • 2 žličice jabučnog octa
  • 2 ½ šalice gustog vrhnja
  • 2 šalice neslanog temeljca od povrća
  • 1 pakiranje penne rigate ili ziti tjestenine
  • 1 ½ žlice Worcestershire umaka
  • ⅛ žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 1 srednji češanj češnjaka, nariban
  • oko 3 šalice odležanog Gruyère sira, nasjeckanog
  • oko 1 šalica oštrog bijelog sira Cheddar, naribanog
  • 1 žlica svježeg lišća majčine dušice
penne.jpg Možda vas zanima... 15 neodoljivih recepata s tjesteninom Špajza

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180°C s 1 rešetkom u sredini pećnice i 1 rešetkom oko 15 cm udaljenom od izvora topline. Lagano premaži posudu za pečenje veličine 33x23x5 pogodne za pečenje brojlera uljem.
  2. Zagrij ulje u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Dodaj luk i 1/2 žličice soli; kuhaj, povremeno miješajući, dok luk ne počne omekšati, oko 5 minuta. Smanji toplinu na srednju temperaturu i kuhaj, povremeno miješajući, dok luk ne postane tamno zlatno smeđi i gust, cca 15 do 18 minuta (dodajte 1/4 šalice vode odjednom ako luk počne gorjeti). Makni s vatre i umiješaj ocat.
  3. U međuvremenu dodaj vrhnje i temeljac u srednje velikoj posudi. Pusti da lagano kuha na srednje jakoj vatri. Dodaj tjesteninu i kuhaj na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok ne postane al dente, oko 8 do 10 minuta. Umiješaj Worcestershire umak, muškatni oraščić, češnjak i preostalu 1 žličicu soli. Makni s vatre. Dodaj 2 1/2 šalice Gruyèrea i 1/2 šalice Cheddara, šaku po šaku, miješajući dok se ne otopi između dodavanja.
  4. Polovicu karameliziranog luka umiješaj u smjesu tjestenine. Prebaci u pripremljenu posudu za pečenje i nadjeni preostali karamelizirani luk. Pospi preostalom 1/2 šalice Gruyèrea i Cheddara. Peci na srednjoj rešetki dok ne porumene, oko 20 minuta. Premjesti posudu za pečenje na gornju rešetku i povećaj temperaturu pećnice da se peče. Peci dok sir ne porumeni, oko 3 minute.
  5. Izvadi iz pećnice i pospi majčinom dušicom. Pusti da se ohladi 10 minuta prije posluživanja.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.