gastro postao
Neodoljiva kremastost makarona sa sirom sljubljuje se s bogatstvom francuske juhe od luka u receptu u kojem će uživati cijela obitelj
Sastojci:
- ulje
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 velika luka, tanko narezana (oko 7 šalica)
- 1 i ½ žličica soli
- 2 žličice jabučnog octa
- 2 i ½ šalice gustog vrhnja (1 šalica = 250 ml)
- 2 šalice neslanog temeljca od povrća
- 1 pakiranje penne rigate ili ziti tjestenine
- 1 i ½ žlica worcestershire umaka
- ⅛ žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1 srednji češanj češnjaka, nariban
- oko 3 šalice odležanog Gruyère sira, nasjeckanog
- oko 1 šalica oštrog bijelog cheddara, naribanog
- 1 žlica svježeg lišća majčine dušice
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180°C s 1 rešetkom u sredini pećnice i 1 rešetkom oko 15 cm udaljenom od izvora topline. Lagano premaži posudu za pečenje veličine 33x23x5 pogodne za pečenje brojlera uljem.
- Zagrij ulje u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Dodaj luk i 1/2 žličice soli; kuhaj, povremeno miješajući, dok luk ne počne omekšati, oko 5 minuta. Smanji toplinu na srednju temperaturu i kuhaj, povremeno miješajući, dok luk ne postane tamno zlatno smeđi i gust, cca 15 do 18 minuta (dodajte 1/4 šalice vode odjednom ako luk počne gorjeti). Makni s vatre i umiješaj ocat.
- U međuvremenu dodaj vrhnje i temeljac u srednje velikoj posudi. Pusti da lagano kuha na srednje jakoj vatri. Dodaj tjesteninu i kuhaj na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok ne postane al dente, oko 8 do 10 minuta. Umiješaj Worcestershire umak, muškatni oraščić, češnjak i preostalu 1 žličicu soli. Makni s vatre. Dodaj 2 1/2 šalice Gruyèrea i 1/2 šalice Cheddara, šaku po šaku, miješajući dok se ne otopi između dodavanja.
- Polovicu karameliziranog luka umiješaj u smjesu tjestenine. Prebaci u pripremljenu posudu za pečenje i nadjeni preostali karamelizirani luk. Pospi preostalom 1/2 šalice Gruyèrea i Cheddara. Peci na srednjoj rešetki dok ne porumene, oko 20 minuta. Premjesti posudu za pečenje na gornju rešetku i povećaj temperaturu pećnice da se peče. Peci dok sir ne porumeni, oko 3 minute.
- Izvadi iz pećnice i pospi majčinom dušicom. Pusti da se ohladi 10 minuta prije posluživanja.