Recepti 03. kolovoza 2022.

Fritata od tikvica i parmezana - brzi izbor za doručak ili večeru

Fritata od tikvica i parmezana foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako im je vrhunac sezone ljeto, tikvice su dostupne tijekom cijele godine - samo odaberi najbolje primjerke. Trebaju biti čvrsti (ne spužvasti), jarke boje i bez mrlja. Ova atraktivna fritaja daje hrskave zalogaje i savršena je uz tost i voće za doručak ili, primjerice, uz pirjane gljive za večeru

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 šalica ½ srednjeg žutog luka, tanko narezanog
  • 1 velika tikvica, nasjeckana
  • ½ šalice parmezana, naribanog
  • 8 velikih jaja
  • ¾ žličice soli
  • ½ žličice crnog papra
  • ⅛ žličice paprike
  • 3 žlice nasjeckanog peršina
Možda vas zanima... Ljetni ultra hit: Fritaja od špinata i blitve Recepti

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200°C. Zagrij ulje u tavi od lijevanog željeza ili u tavi u pećnici na srednje jakoj temperaturi. Dodaj luk i kuhaj, povremeno miješajući, dok ne omekša (oko 5 minuta). Dodaj tikvice i kuhaj, često miješajući, dok tikvice ne omekšaju i lagano posmeđe, oko 8 do 10 minuta.
  2. Izdvoji 2 žlice sira sa strane. Umuti preostali sir, jaja, sol, papar i papriku. Prelij povrće u tavi i kuhaj, lagano miješajući, dok se jaja ne počnu stvrdnjavati, oko 1 minutu. Premjesti tavu u prethodno zagrijanu pećnicu i peci dok se rubovi ne zapeku, ali sredina još nije ispečena, cca 5 do 6 minuta.
  3. Povećaj temperaturu pećnice i peci dok se sredina ne ispeče do kraja a rubovi fritate lagano porumene, oko 2 minute. Posluži preliveno preostalim parmezanom i peršinom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.