gastro postao
Iako im je vrhunac sezone ljeto, tikvice su dostupne tijekom cijele godine - samo odaberi najbolje primjerke. Trebaju biti čvrsti (ne spužvasti), jarke boje i bez mrlja. Ova atraktivna fritaja daje hrskave zalogaje i savršena je uz tost i voće za doručak ili, primjerice, uz pirjane gljive za večeru
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 šalica ½ srednjeg žutog luka, tanko narezanog
- 1 velika tikvica, nasjeckana
- ½ šalice parmezana, naribanog
- 8 velikih jaja
- ¾ žličice soli
- ½ žličice crnog papra
- ⅛ žličice paprike
- 3 žlice nasjeckanog peršina
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200°C. Zagrij ulje u tavi od lijevanog željeza ili u tavi u pećnici na srednje jakoj temperaturi. Dodaj luk i kuhaj, povremeno miješajući, dok ne omekša (oko 5 minuta). Dodaj tikvice i kuhaj, često miješajući, dok tikvice ne omekšaju i lagano posmeđe, oko 8 do 10 minuta.
- Izdvoji 2 žlice sira sa strane. Umuti preostali sir, jaja, sol, papar i papriku. Prelij povrće u tavi i kuhaj, lagano miješajući, dok se jaja ne počnu stvrdnjavati, oko 1 minutu. Premjesti tavu u prethodno zagrijanu pećnicu i peci dok se rubovi ne zapeku, ali sredina još nije ispečena, cca 5 do 6 minuta.
- Povećaj temperaturu pećnice i peci dok se sredina ne ispeče do kraja a rubovi fritate lagano porumene, oko 2 minute. Posluži preliveno preostalim parmezanom i peršinom.