gastro postao
Ako ste za ukusan i sočan ručak, goveđa ruža s gljivama je to što tražite
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 5
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 685
Potrebno vam je
- 1.50 kg govedina, but
- 2 žlica ulje maslinovo
- 2 režanj češnjak
- 100 g maslac, slani
- 1 kom ljutika
- 200 g šampinjoni (uzgojeni)
- 0.75 šalica crno vino
- 1 žličica majčina dušica
- 1 žličica worchester umak
- svježe mljeveni papar
- sol
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 230°C.
- Goveđu ružu namastite sa svih strana sa žlicom ulja, zdrobljenim češnjakom i obilno začinite sa soli i paprom.
- Pecite u zagrijanoj pećnici dok termometar u mesu pokaže 50°C za slabo pečeno ili 55°C za srednje pečeno, otprilike 25-30 minuta. Zamotajte meso u foliju i pustite da odstoji 10-15 minuta prije rezanja.
- Dok se meso peče, pripremite umak sa šampinjonima.
- Zagrijte 2 žlice maslaca sa 1 žlicom maslinovog ulja pa pirjajte ljutiku i šampinjone 10-15 minuta uz često miješanje, dok omekšaju i poprime smeđu boju.
- Dodajte vino i zagrijte do vrenja te nastavite kuhati da se količina vina reducira na pola.
- Smanjite jačinu vatre i umiješajte Worchestershire umak, majčinu dušicu i ostatak maslaca, dio po dio uz konstantno miješanje.
- Odmotajte meso, a nakupljene sokove umiješajte u umak.
- Umak po ukusu začinite sa soli i paprom, meso narežite i servirajte uz umak.