Recepti 03. ožujka 2015.

Goveđa ruža s gljivama

Goveđa ruža s gljivama
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ste za ukusan i sočan ručak, goveđa ruža s gljivama je to što tražite

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 5

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 685

Potrebno vam je

  • 1.50 kg govedina, but
  • 2 žlica ulje maslinovo
  • 2 režanj češnjak
  • 100 g maslac, slani
  • 1 kom ljutika
  • 200 g šampinjoni (uzgojeni)
  • 0.75 šalica crno vino
  • 1 žličica majčina dušica
  • 1 žličica worchester umak
  • svježe mljeveni papar
  • sol

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 230°C.
  2. Goveđu ružu namastite sa svih strana sa žlicom ulja, zdrobljenim češnjakom i obilno začinite sa soli i paprom.
  3. Pecite u zagrijanoj pećnici dok termometar u mesu pokaže 50°C za slabo pečeno ili 55°C za srednje pečeno, otprilike 25-30 minuta. Zamotajte meso u foliju i pustite da odstoji 10-15 minuta prije rezanja.
  4. Dok se meso peče, pripremite umak sa šampinjonima.
  5. Zagrijte 2 žlice maslaca sa 1 žlicom maslinovog ulja pa pirjajte ljutiku i šampinjone 10-15 minuta uz često miješanje, dok omekšaju i poprime smeđu boju.
  6. Dodajte vino i zagrijte do vrenja te nastavite kuhati da se količina vina reducira na pola.
  7. Smanjite jačinu vatre i umiješajte Worchestershire umak, majčinu dušicu i ostatak maslaca, dio po dio uz konstantno miješanje.
  8. Odmotajte meso, a nakupljene sokove umiješajte u umak.
  9. Umak po ukusu začinite sa soli i paprom, meso narežite i servirajte uz umak.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.