Recepti 30. studenoga 2022.

Gratinirane prokulice s krumpirom i slaninom za slasni prilog ili brzo glavno jelo

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jednostavan sezonski recept zamirisat će čitavu kuhinju, a tebi na stol donijeti sjajne arome. Upoznaj najfinije prokulice koje si do sada isprobala...

Te male okruglice sreće! Dobro, nekima su izvor ne-sreće, pa ih ne vole vidjeti na tanjuru, ali to nije naš problem i takvi više ne čitaju dalje od naslova. Mi im se možemo diviti i obožavati ih! Ali ni to nije sve. Voljeni krumpir i fina pržena slanina. Ma jednostavno ne može bolje! Spoji krumpir i prokulice u kremasti ručak pa ih posluži uz omiljena mesna i povrtna jela ili kao samostalno, kremasto i naprosto neodoljivo jelo. Ove gratinirane prokulice s krumpirom i slaninom dodat će boju svakom sivom danu, garantirano - ili gratinirano. 

 

Možda vas zanima... Prokulice s orasima i svinjskim medaljonima u slatko-kiselom umaku od čilija Recepti

Pripremljene na ovaj način, prokulice će poprimiti sasvim nove arome, a slanina i kremasti umak s češnjakom učinit će ih još ukusnijima. Za prste polizati!

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Gratinirane prokulice s krumpirom i slaninom

Sastojci:

  • 4 kriške slanine
  • 400 g prokulica
  • 400 g krumpira
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 2 žlice parmezana
  • 50 ml mlijeka
  • 2 režnja češnjaka
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema:

  1. Ugrij pećnicu na 180° stupnjeva.
  2. Pomiješaj mlijeko, vrhnje i češnjak pa začini solju i paprom.
  3. Preprži slaninu i dodaj prokulice. 
  4. Četvrtinom krumpira prekrij dno vatrostalne posude, gore stavi trećinu slanine i prokulica pa ponovi postupak.
  5. Pomiješaj parmezan i krušne mrvice. Prelij smjesu s mlijekom preko krumpira i pospi mješavinom s mrvicama.
  6. Peci 45 min.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.