gastro postao
Slanutak skuhajte s bundevom, mrkvom i celerom
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1
Potrebno vam je
- 0.50 šalica slanutak, suhi
- 1 kom luk ,crveni
- 0.50 kom tikva
- 1 kom mrkva, crvena
- 2 kom celer stabljika
- 2 kom lovorov list
- 2 žlica sol
- 0.50 šalica sojino mlijeko
- 1 prstohvat papar
- 2 žlica sok od limuna (prirod. svježi)
Priprema
- Sljedeći dan slanutak stavite u mali lonac, dodajte dovoljno vode da ga prekrije (oko 2,5 cm) i ostavite da zakuha. Smanjite vatru pa kuhajte 1-2 minute uklanjajući pjenu koja se pojavi na površini. Poklopite pa kuhajte 1 sat.
- Proberite slanutak i odstranite sve kamenčiće i nečistoću. Dobro operite pa prekrijte vodom. Ostavite da se namače preko noći.
- Dvije šalice temeljca od povrća (ili vodu) ostavite da zakuha u velikom loncu na jakoj vatri. Dodajte luk, smanjite vatru pa kuhajte 2-3 minute.
- Procijedite kuhani slanutak pa ga zajedno s bundevom, mrkvom, celerom, lovorovim listom i soli dodajte u veliki lonac. Poklopite pa kuhajte 30 minuta ili dok povrće ne omekša. Dodajte sojino mlijeko i crni papar. Miješajte žustro tako da se bundeva raspadne. Izvadite lovor.
- Neposredno prije posluživanja umiješajte limunov sok. Ukrasite korijandrom.
Slanutak skuhajte s bundevom, mrkvom i celerom