gastro postao
                                            
                                        
                                    Odličan obrok koji može biti glavno jelo ili predjelo, a dolazi iz Francuske
                                
                                
                                    
                                
                                Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 817
Palačinke
- 125 g heljdino brašno
 - 125 g glatko brašno
 - 3 kom jaje kokošje
 - 250 ml mlijeko kravlje, punomasno
 - 250 ml voda
 - 100 ml ulje, biljno
 
Punjenje
- 2 žlica ulje maslinovo
 - 2 režanj češnjak
 - 200 g slanina suha, masna
 - 5 kom poriluk (cijeli)
 - sol
 - svježe mljeveni papar
 - 125 g gouda punomasni
 - 3 žlica creme fraiche
 
Creme fraiche
- 250 g vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
 - 2 žlica vrhnje kiselo (12% masti)
 
Priprema
- Za creme fraiche zagrijati slatko vrhnje na 30 Celzijevih stupnjeva i umiješati mlaćenicu ili vrhnje.
 - Ostaviti na sobnoj termeraturi do 8 sati ili dok se ne zgusne do željene konzistencije.
 - Nakon toga čuvati u hladnjaku. Creme fraiche se može iz hladnjaka konzumirati unutar nekoliko dana.
 - Prvo pripremite smjesu za palačinke. Ostaviti da smjesa odstoji dva sata.
 - Zagrijte teflonsku tavu ili vašu uobičajenu tavicu za palačinke, koju ste nauljili s malo biljnog ulja i ispecite palačinke.
 - Zagrijte ulje na srednjoj vatri. Dodajte češnjak, slaninu, poriluk i kuhajte sve dok poriluk ne omekša (najmanje 10 minuta). Bitno je da višak tekućine ispari.
 - Posolite, popaprite, dodajte sir i creme fraiche.
 - Stavite žlicu punjenja na svaku palačinku te presavijte dva puta da dobijete trokutasti oblik. Poslužiti ih tople.
 
Izvor Đurđica Protić i Lorenka Copić