gastro postao
Odličan obrok koji može biti glavno jelo ili predjelo, a dolazi iz Francuske
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 817
Palačinke
- 125 g heljdino brašno
- 125 g glatko brašno
- 3 kom jaje kokošje
- 250 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 250 ml voda
- 100 ml ulje, biljno
Punjenje
- 2 žlica ulje maslinovo
- 2 režanj češnjak
- 200 g slanina suha, masna
- 5 kom poriluk (cijeli)
- sol
- svježe mljeveni papar
- 125 g gouda punomasni
- 3 žlica creme fraiche
Creme fraiche
- 250 g vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 2 žlica vrhnje kiselo (12% masti)
Priprema
- Za creme fraiche zagrijati slatko vrhnje na 30 Celzijevih stupnjeva i umiješati mlaćenicu ili vrhnje.
- Ostaviti na sobnoj termeraturi do 8 sati ili dok se ne zgusne do željene konzistencije.
- Nakon toga čuvati u hladnjaku. Creme fraiche se može iz hladnjaka konzumirati unutar nekoliko dana.
- Prvo pripremite smjesu za palačinke. Ostaviti da smjesa odstoji dva sata.
- Zagrijte teflonsku tavu ili vašu uobičajenu tavicu za palačinke, koju ste nauljili s malo biljnog ulja i ispecite palačinke.
- Zagrijte ulje na srednjoj vatri. Dodajte češnjak, slaninu, poriluk i kuhajte sve dok poriluk ne omekša (najmanje 10 minuta). Bitno je da višak tekućine ispari.
- Posolite, popaprite, dodajte sir i creme fraiche.
- Stavite žlicu punjenja na svaku palačinku te presavijte dva puta da dobijete trokutasti oblik. Poslužiti ih tople.
Izvor Đurđica Protić i Lorenka Copić