Bogata vitaminima i mineralnim solima s pravom količinom proteina koju joj daje grčki jogurt ova kremasta juha od krastavaca ujedno je svježa i lagana te idealna za održavanje vitke linije. U kombinaciji s grčkim jogurtom sadrži i visokokvalitetne proteine, pa je stoga idealna za gastro uživanje dok si na dijeti jer pruža puno nutritivnih prednosti.
Tri sastojka čine ovu hladnu juhu od krastavaca koncentratom zdravlja i lakoće. Krastavac, sa samo 14 kalorija na 100 g, 96% vode i niskim udjelom natrija, niskokalorično je, diuretičko i zasitno povrće, savršeno ako se želiš zdravo hraniti. Grčki jogurt je, kao i feta sir (kojeg po želji možeš staviti umjesto jogurta), izvor proteina i kalcija, pa je ujedno hranjiv i lako probavljiv.
Malo začina poput bosiljka, peršina i kopra dat će juhi poseban okus, a raženi kruh i laks kare su zasitan dodatak koji će se svidjeti onima koji vole 'konkretnije' zalogaje. Uopće ne sumnjamo da će hladna juha od krastavaca postati i vaš ljetni favorit!
Hladna juha od krastavaca
Sastojci (za 4 osobe):
- ½ krastavca
- ½ luka
- po 2 grančice bosiljka, peršina i kopra
- 250 g povrtnog temeljca
- 175 g dobro ohlađenog grčkog jogurta
- sol i papar
- 2 kriške raženog kruha
- 2 tanke ploške laks karea
Postupak:
- Krastavac oguli i nareži na kocke. Oljušteni luk nasjeckaj. Začinsko bilje properi, otresi od viška vode te mu otrgni listiće. Sve zajedno dodaj u povrtni temeljac te izmiksaj štapnim mikserom. Zatim dodaj 150 g jogurta, juhu još jednom izmiksaj, protisni kroz gusto cjedilo pa je posoli i popapri po ukusu.
- Kruh poprži u tosteru te ga, kao i ploške laks karea, prereži popola pa složi male sendviče. Pokapaj ih ostatkom jogurta.
- Juhu posluži u čašama, na vrh svake stavi kruh te jelo ukrasi koprom.