Recepti 15. lipnja 2023.

Hladna juha od krastavaca - odlično ljetno osvježenje

Hladna juha od krastavaca
Hladna juha od krastavaca foto: Shayna Douglas/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Baršunasto hladna juha od krastavaca na bazi izmiksanih krastavaca možda djeluje neobično, no u toplim proljetno-ljetnim večerima upravo je ono što nam svima treba!

Bogata vitaminima i mineralnim solima s pravom količinom proteina koju joj daje grčki jogurt ova kremasta juha od krastavaca ujedno je svježa i lagana te idealna za održavanje vitke linije. U kombinaciji s grčkim jogurtom sadrži i visokokvalitetne proteine, pa je stoga idealna za gastro uživanje dok si na dijeti jer pruža puno nutritivnih prednosti.

Tri sastojka čine ovu hladnu juhu od krastavaca koncentratom zdravlja i lakoće. Krastavac, sa samo 14 kalorija na 100 g, 96% vode i niskim udjelom natrija, niskokalorično je, diuretičko i zasitno povrće, savršeno ako se želiš zdravo hraniti. Grčki jogurt je, kao i feta sir (kojeg po želji možeš staviti umjesto jogurta), izvor proteina i kalcija, pa je ujedno hranjiv i lako probavljiv.

 

Hladna juha od krastavaca i kanestrela Možda vas zanima... Hladna juha od krastavaca i kanestrela Recepti

 

Malo začina poput bosiljka, peršina i kopra dat će juhi poseban okus, a raženi kruh i laks kare su zasitan dodatak koji će se svidjeti onima koji vole 'konkretnije' zalogaje. Uopće ne sumnjamo da će hladna juha od krastavaca postati i vaš ljetni favorit!

 

 | Author: Alena Darmel/Pexels Krastavci foto: Alena Darmel/Pexels

Hladna juha od krastavaca

Sastojci (za 4 osobe):

  • ½ krastavca
  • ½ luka
  • po 2 grančice bosiljka, peršina i kopra
  • 250 g povrtnog temeljca
  • 175 g dobro ohlađenog grčkog jogurta
  • sol i papar
  • 2 kriške raženog kruha
  • 2 tanke ploške laks karea

 

Možda vas zanima... Varivo od krastavaca - ljetni hit na žlicu Kolumne

 

Postupak:

  1. Krastavac oguli i nareži na kocke. Oljušteni luk nasjeckaj. Začinsko bilje properi, otresi od viška vode te mu otrgni listiće. Sve zajedno dodaj u povrtni temeljac te izmiksaj štapnim mikserom. Zatim dodaj 150 g jogurta, juhu još jednom izmiksaj, protisni kroz gusto cjedilo pa je posoli i popapri po ukusu.
  2. Kruh poprži u tosteru te ga, kao i ploške laks karea, prereži popola pa složi male sendviče. Pokapaj ih ostatkom jogurta.
  3. Juhu posluži u čašama, na vrh svake stavi kruh te jelo ukrasi koprom.

 | Author: Behnam Norouzi/Unsplash Krastavci foto: Behnam Norouzi/Unsplash

 

Tzatziki Možda vas zanima... Tzatziki - fantastičan grčki umak od krastavaca Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.