Recepti 07. prosinca 2022.

Hladno je i jede ti se nešto slatko? Ispeci jabuke!

Pečene jabuke
Pečene jabuke punjene sušenim voćem svakoga će oduševiti foto: Tim Douglas/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Klasične, punjene pečene jabuke jednostavan su, a tako ukusan desert. Punjene tvojim omiljenim sastojcima, poput pekan oraha, cimeta, grožđica, maslaca i smeđeg šećera, savršen su recept za ugodna poslijepodneva ili večeri u dvoje

Zapečene punjene jabuke jedan su od klasičnih deserata koje vole mnogi sladokusci, pa ćeš pronaći razne verzije punjenja za njih. Iako se u našoj tradiciji ne rade toliko često kao u zapadnim zemljama i u SAD-u zapravo su vrlo jednostavan i brz desert koji će svi obožavati.

 

Možda vas zanima... Jednostavnije ne može: Jabuka punjena čokoladom u lisnatom tijestu Recepti

 

Prije nego se odlučiš napraviti ovaj recept prouči nekoliko savjeta iskusnih chefova:

  • najbolja sorta jabuka za pečenje su ili Granny Smith (zelene i kisele) ili Rome Beauty (crvene, blago slatke i opore). Probaj svakako i Zlatni delišes (žute slatke, mekane i tanke kore)
  • ako želiš pripremiti veganske punjene pečene jabuke koristi 'maslac' koji ne sadrži namirnice životinjskog podrijetla
  • slobodno se poigraj začinima - svakako probaj muškatni oraščić, klinčić ili mrvicu kajenske paprike za malo topline
  • umjesto grožđica dodaj sušene trešnje ili brusnice, a možeš koristiti i druge orašaste plodove, poput oraha ili lješnjaka

 | Author: Tim Douglas/Pexels Pečene jabuke sa suhim voćem i orašastim plodovima sjajan su uvod u blagdane foto: Tim Douglas/Pexels

Punjene pečene jabuke

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • 2 žlice grožđica
  • 125 ml soka od jabuka
  • malo limunova soka
  • 60 g nasjeckanih lješnjaka
  • 2 žlice maslaca
  • ¼ žličice cimeta u prahu
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica naribane limunove korice
  • 1 žlica usitnjenog maslaca
  • listići lješnjaka

Priprema:

  1. Operi jabuke, na svakoj odreži poklopac. Zatim ih izdubi, ali pazi da ne probiješ dno.
  2. Otvor neka bude prilično širok jer ćeš u njega stavljati punjenje. Jabuke premaži iznutra s malo limunova soka.
  3. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
  4. Namasti kalup za pečenje. 
  5. Grožđice ocijedi, a sok od jabuka ulij u kalup. 
  6. Poprži 60 g nasjeckanih lješnjaka u teflonskoj tavici bez dodavanja masnoća. Zatim ih pomiješaj s grožđicama, 2 žlice maslaca, cimetom, medom i naribanom limunovom koricom.
  7. Jabuke napuni tom smjesom, na njih vrati poklopac pa ih posloži u kalup. Po jabukama raspodijeli 1 žlicu usitnjenog maslaca i po želji listiće lješnjaka. Peci 20-tak minuta. Uz pečene jabuke odlično ide umak od vanilije.
jabuke u lisnatom Možda vas zanima... Iznenađenje: Punjene jabuke u lisnatom tijestu Recepti

 

Savjet više:

Kako napraviti pečene jabuke u mikrovalnoj pećnici?

Ako ti nedostaje vremena, jabuke možeš ‘ispeći’ i u mikrovalnoj. Pripremi jabuke prema receptu. Stavi ih u duboku posudu s poklopcem prikladnu za mikrovalnu. Stavi u mikrovalnu na 4 minute i provjeri jabuke. Kad su spremne, bit će mekane, ali ne i kašaste. Možda ćeš ih trebati staviti u mikrovalnu pećnicu na maksimalno 10 minuta, ovisno o veličini i vrsti jabuka, kao i snazi tvoje mikrovalne pećnice.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.