Zapečene punjene jabuke jedan su od klasičnih deserata koje vole mnogi sladokusci, pa ćeš pronaći razne verzije punjenja za njih. Iako se u našoj tradiciji ne rade toliko često kao u zapadnim zemljama i u SAD-u zapravo su vrlo jednostavan i brz desert koji će svi obožavati.
Prije nego se odlučiš napraviti ovaj recept prouči nekoliko savjeta iskusnih chefova:
- najbolja sorta jabuka za pečenje su ili Granny Smith (zelene i kisele) ili Rome Beauty (crvene, blago slatke i opore). Probaj svakako i Zlatni delišes (žute slatke, mekane i tanke kore)
- ako želiš pripremiti veganske punjene pečene jabuke koristi 'maslac' koji ne sadrži namirnice životinjskog podrijetla
- slobodno se poigraj začinima - svakako probaj muškatni oraščić, klinčić ili mrvicu kajenske paprike za malo topline
- umjesto grožđica dodaj sušene trešnje ili brusnice, a možeš koristiti i druge orašaste plodove, poput oraha ili lješnjaka
Punjene pečene jabuke
Sastojci:
- 4 jabuke
- 2 žlice grožđica
- 125 ml soka od jabuka
- malo limunova soka
- 60 g nasjeckanih lješnjaka
- 2 žlice maslaca
- ¼ žličice cimeta u prahu
- 1 žlica meda
- 1 žličica naribane limunove korice
- 1 žlica usitnjenog maslaca
- listići lješnjaka
Priprema:
- Operi jabuke, na svakoj odreži poklopac. Zatim ih izdubi, ali pazi da ne probiješ dno.
- Otvor neka bude prilično širok jer ćeš u njega stavljati punjenje. Jabuke premaži iznutra s malo limunova soka.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Namasti kalup za pečenje.
- Grožđice ocijedi, a sok od jabuka ulij u kalup.
- Poprži 60 g nasjeckanih lješnjaka u teflonskoj tavici bez dodavanja masnoća. Zatim ih pomiješaj s grožđicama, 2 žlice maslaca, cimetom, medom i naribanom limunovom koricom.
- Jabuke napuni tom smjesom, na njih vrati poklopac pa ih posloži u kalup. Po jabukama raspodijeli 1 žlicu usitnjenog maslaca i po želji listiće lješnjaka. Peci 20-tak minuta. Uz pečene jabuke odlično ide umak od vanilije.
Savjet više:
Kako napraviti pečene jabuke u mikrovalnoj pećnici?
Ako ti nedostaje vremena, jabuke možeš ‘ispeći’ i u mikrovalnoj. Pripremi jabuke prema receptu. Stavi ih u duboku posudu s poklopcem prikladnu za mikrovalnu. Stavi u mikrovalnu na 4 minute i provjeri jabuke. Kad su spremne, bit će mekane, ali ne i kašaste. Možda ćeš ih trebati staviti u mikrovalnu pećnicu na maksimalno 10 minuta, ovisno o veličini i vrsti jabuka, kao i snazi tvoje mikrovalne pećnice.