Recepti 335 prikaza 11. prosinca 2016.

Hrskava talijanska porchetta za ručak iz snova

Thinkstock
Prepustite se okusu tradicionalnog talijanskog mesnog pečenja

Ukusno i hrskavo pečenje možete napraviti kao glavno jelo vašeg blagdanskog stola. Neka vas ukućani i uzvanici obožavaju jer ste im pripremili ovo predivno jelo bez premca.

Sastojci:

  • 900 g potrbušine s kožom (odojka)
  • 450 - 900 g svinjske pisanice
  • 1 žlica sjemenki komorača
  • 2 - 3 grubo rezana češnja češnjaka
  • 2 - 3 žličice mljevenih listova komorača
  • 1 žličica svježeg ružmarina
  • 1 žličica nasjeckanih listova kadulje
  • 2 žličice svježeg timijana (nasjeckati listiće)
  • naribana korica jednog limuna
  • 1/2 žlice sjemenki crnog papra
  • 1 1/2 žličica soli
  • 1 žlica maslinovog ulja

Priprema:

  1.  Osušiti potrbušinu; tanko zarezati kožu na trakice - ne rezati preduboko; okrenuti dio s kožom prema dolje
  2.  Položiti pisanicu na potrbušinu (trebaju biti jednake duljine kako ne pisanica ne bi virila)
  3. U tavi popržiti sjemenke komorača dok ne počnu puštati miris; zdrobiti ih u mužaru pa dodati češnjak, mljeveni komorač, ružmarin, kadulju, timijan, limunovu koricu, papar i sol i sve zajedno zdrobiti u pastu
  4. Premazati 3/4 paste po mesu potrbušine i pisanice, tako da sva pisanica bude premazana pastom
  5. Zarolati potrbušinu oko pisanice i dobro stegnuti špagom, ali ne prečvrsto
  6. Ostatkom paste premazati potrbušinu izvana (dio s kožom) i posipati s krupnom soli
  7. Staviti u hladnjak na barem 24 sata (nepokriveno) i povremeno izliti dio tekućine koji će se ispustiti
  8. Kada je meso spremno, zagrijati pećnicu na 135 stupnjeva i peći otprilike 2 sata
  9. Nakon što se peklo 2 sata, zagrijati pećnicu na 250 stupnjeva i peći još 15 minuta kako bi kožica postala hrskava i sve se lijepo zarumenilo

Poslužite uz krumpir salatu i uživajte! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.