gastro postao
Prepustite se okusu tradicionalnog talijanskog mesnog pečenja
Ukusno i hrskavo pečenje možete napraviti kao glavno jelo vašeg blagdanskog stola. Neka vas ukućani i uzvanici obožavaju jer ste im pripremili ovo predivno jelo bez premca.
Sastojci:
- 900 g potrbušine s kožom (odojka)
- 450 - 900 g svinjske pisanice
- 1 žlica sjemenki komorača
- 2 - 3 grubo rezana češnja češnjaka
- 2 - 3 žličice mljevenih listova komorača
- 1 žličica svježeg ružmarina
- 1 žličica nasjeckanih listova kadulje
- 2 žličice svježeg timijana (nasjeckati listiće)
- naribana korica jednog limuna
- 1/2 žlice sjemenki crnog papra
- 1 1/2 žličica soli
- 1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
- Osušiti potrbušinu; tanko zarezati kožu na trakice - ne rezati preduboko; okrenuti dio s kožom prema dolje
- Položiti pisanicu na potrbušinu (trebaju biti jednake duljine kako ne pisanica ne bi virila)
- U tavi popržiti sjemenke komorača dok ne počnu puštati miris; zdrobiti ih u mužaru pa dodati češnjak, mljeveni komorač, ružmarin, kadulju, timijan, limunovu koricu, papar i sol i sve zajedno zdrobiti u pastu
- Premazati 3/4 paste po mesu potrbušine i pisanice, tako da sva pisanica bude premazana pastom
- Zarolati potrbušinu oko pisanice i dobro stegnuti špagom, ali ne prečvrsto
- Ostatkom paste premazati potrbušinu izvana (dio s kožom) i posipati s krupnom soli
- Staviti u hladnjak na barem 24 sata (nepokriveno) i povremeno izliti dio tekućine koji će se ispustiti
- Kada je meso spremno, zagrijati pećnicu na 135 stupnjeva i peći otprilike 2 sata
- Nakon što se peklo 2 sata, zagrijati pećnicu na 250 stupnjeva i peći još 15 minuta kako bi kožica postala hrskava i sve se lijepo zarumenilo
Poslužite uz krumpir salatu i uživajte!