Špajza 07. prosinca 2016.

Upoznajte timijan: Sjajan začin na tisuću i jedan način

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Toliko obožavano začinsko bilje izvrsno se slaže uz gotovo svako jelo. Donosimo listu nama najdražih!

Grmolika biljka sitnih, uskih listova sivo zelene do ljubičaste boje koju toliko volimo koristiti kod pripreme omiljenih jela skriva još poneku tajnu koju možda niste znali.

Delikatnih aroma i bogatog mirisa, ovo se začinsko bilje može koristiti svježe, ali i sušeno. Svježe će se najbolje složiti u robusnijim kombinacijama kao što su jela od janjetine, divljači ili pa sezonskih gljiva dok će sušeni listići divno upotpuniti jela na bazi povrća, ribe, piletine, ali i razne salate.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Iako se pod nazivom timijan prodaje i biljka koju zovemo majčina dušica, zapravo je riječ samo o podvrsti i razlikuje se od stvarne biljke timijana. Naime, timijan raste uspravno dok majčina dušica raste prema dole, puzeći. Razlikovati se mogu još i po obliku i veličini listova, no kako su okusom vrlo slični, mogu se međusobno zamijeniti kod pripreme jela.

Majčinu dušicu možemo koristiti i kao čaj te on poboljšava apetit, liječi umor, a bit će i dobar lijek protiv zimskih prehlada.

Timijan se odlično slaže uz čitavu paletu različitih jela. Divno pristaje kako ljetnim, tako i uz zimskim jelima. Možete ga ubaciti u različite juhe, guste umake, začiniti piletinu ili svinjetinu ili pak fina i topla variva.

U nastavku donosimo nekoliko sjajnih recepata koje upravo ovaj divan začin čini posebnima na jedan novi način.

Mesne okruglice u umaku od rajčice

Razlog za obožavanje jeseni: Rižoto od bundeve i kestena

Fino pomaknuto varivo od svinjetine i butter tikve

Umak od češnjaka za ozbiljne komade mesa

Zaboravite pravila: Ispecite čitavo pile bez recepta

Jelo dana: Gulaš s crnim pivom

Svinjski file punjen povrćem u pikantnoj šalši

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.