Grmolika biljka sitnih, uskih listova sivo zelene do ljubičaste boje koju toliko volimo koristiti kod pripreme omiljenih jela skriva još poneku tajnu koju možda niste znali.
Delikatnih aroma i bogatog mirisa, ovo se začinsko bilje može koristiti svježe, ali i sušeno. Svježe će se najbolje složiti u robusnijim kombinacijama kao što su jela od janjetine, divljači ili pa sezonskih gljiva dok će sušeni listići divno upotpuniti jela na bazi povrća, ribe, piletine, ali i razne salate.
Iako se pod nazivom timijan prodaje i biljka koju zovemo majčina dušica, zapravo je riječ samo o podvrsti i razlikuje se od stvarne biljke timijana. Naime, timijan raste uspravno dok majčina dušica raste prema dole, puzeći. Razlikovati se mogu još i po obliku i veličini listova, no kako su okusom vrlo slični, mogu se međusobno zamijeniti kod pripreme jela.
Majčinu dušicu možemo koristiti i kao čaj te on poboljšava apetit, liječi umor, a bit će i dobar lijek protiv zimskih prehlada.
Timijan se odlično slaže uz čitavu paletu različitih jela. Divno pristaje kako ljetnim, tako i uz zimskim jelima. Možete ga ubaciti u različite juhe, guste umake, začiniti piletinu ili svinjetinu ili pak fina i topla variva.
U nastavku donosimo nekoliko sjajnih recepata koje upravo ovaj divan začin čini posebnima na jedan novi način.
Mesne okruglice u umaku od rajčice
Razlog za obožavanje jeseni: Rižoto od bundeve i kestena
Fino pomaknuto varivo od svinjetine i butter tikve
Umak od češnjaka za ozbiljne komade mesa
Zaboravite pravila: Ispecite čitavo pile bez recepta
Jelo dana: Gulaš s crnim pivom
Svinjski file punjen povrćem u pikantnoj šalši