Sve što vam treba je pile, začini i malo mašte. Pripremite čitavo pile za nedjeljni obiteljski ručak kojim ćete oduševiti sve prisutne, a da i ne pogledate u zapisani univerzalni recept.
Najprije će vam trebati masnoća. Odaberite onu koja će se najbolje slagati s odabranim začinima. Pripremate li pile s mlincima, koristite domaću mast ili suncokretovo ulje. Želite li pripremiti laganiju verziju piletine s aromatičnim mediteranskim krumpirima, koristite maslinovo ulje.
Pile dobro premažite masnoćom i dodajte začine. Najvažniji začini su, dakako, sol i papar. Dobro ih utrljajte u svaki dio pileta, a zatim dodajte i one po vlastitom ukusu. To mogu biti crvena paprika, češnjak ili pak timijan i kadulja.
Napunite pile najdražim povrćem. Najjednostavnija verzija punjenja luk, peršin i češnjak. Začinite sve limunovim sokom, a ostatak limuna, koji ste dobro oprali, nikako nemojte baciti već i koru ubacite u punjenje.
Preostalo vam je još samo ubaciti pile u pećnicu. Pecite ga na 180 stupnjeva najprije pokrivenog, a zatim posljednjih 20 minuta dopustite da postane hrskav tako da maknete poklopac ili foliju. Pile se peče s obzirom na veličinu i težinu pa ne postoji univerzalno vrijeme pečenja.
I to je to. Vaše prvo čitavo pile je gotovo. Jednostavno i brzo, hrskavo i ukusno.