Legenda kaže da su zatočenici tražili začin za hranu kombinirajući riječi na engleskom, španjolskom i jeziku Aboriđina. Smatra se da "che-mi-curry" zapravo dolazi od "che mi salsa" (ugrobo prijevod glasi "hej, dodaj mi začin ili daj mi curry"). Potom su se te riječi spojile u do danas poznati termin "chimichurri".
Umak chimichurri najčešće se koristi kao umak uz ozbiljne komade mesa poput steakova. Priprema se od sjeckanog peršina, češnjaka, maslinovog ulja, origana i bijelog ili crvenog vinskog octa. Često se koriste i drugi sastojci poput paprike, kima, timijana, limuna, bosiljka, korijandra, lovorovog lista. U crvenoj verziji najčešće se koristi ljuta papričica i rajčica. Umak se često primjenjuje kao marinada ili dodatak crvenom mesu pripremljenom na grillu. Iako je dostupan u dehidriranom obliku, puno je cjenjenija svježa verzija koja se priprema kod kuće od svježih sastojaka.
Posebno je cijenjena ljuta varijanta ovog umaka kod kojeg se primjenjuju čili papričice, ljutinu umaka možete kontrolirati odabirom vrste papričice koju ćete primijeniti. Jalapeño papričice će dobro pristajati u ovu kombinaciju. Općenito, nije preporučljivo posezati za najljućim vrstama papričica kako ne bi zasjenili druge arome poput začinskog bilja i češnjaka.
Neke verzije ovog umaka mogu biti u obliku pirea, miksane, a druge verzije sadrže sitno sjeckane sastojke. Sjeckane inačice nose zanimljivije arome i teksturu i stoga bolje prolaze kod pravih šmekera. Stoga smo vam pripremili recept za bogati sjeckani chimichurri za iznenađenje uz meso s roštilja.
Recept za 250 ml chimichurri umaka (4-6 porcija):
Sastojci:
1 ljuta papričica
½ šalice (125 ml) ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žlice bijelog vinskog octa
2 žličice sušenog origana (ili dvostruko više svježih sjeckanih listića)
Po želji: ½ žličice sjeckanih listića timijana
¾ žličice soli
4 režnja češnjaka, oguljena i zgnječena
¼ žličice dimljene slatke paprike u prahu
1 i pol šalica (15 g) listića peršina
Priprema:
1. Na željeznoj ploči, na grillu ili tavi kratko pecite čili papriku, okrećući je nekoliko puta ravnomjerno dok joj kora lagano ne popuca. Nakon toga uklonite s vatre i ohladite.
2. Nakon toga, uklonite peteljku, prepolovite je i uklonite sjemenke (ako ih ostavite unutra, umak bi mogao biti jako ljut). Nasjeckajte pola papričice i stavite je u zdjelu srednje veličine.
3. Dodajte maslinovo ulje, origano, timijan, sol, zgnječeni ili usitnjeni češnjak, papriku i dobro promiješajte. Sitno nasjeckajte peršin i umiješajte ga u umak. Kušajte i po potrebi dodajte sol, ocat i papar.