gastro postao
                                            
                                        
                                    Danas biste mogli pojesti običan komad mesa s malo drugačijim prilozima!
                                
                                
                                    
                                
                                Sastojci za svinjski file s pikantnom šalšom (za 4 osobe):
- 2 kom svinjskog filea
 - 100 g paprike
 - 100 g šampinjona
 - 100 g tikvice
 - 100 g celera
 - 100 g mrkve
 - Sol
 - Papar po želji
 - Timijan po želji
 - 500 g integralnih peni
 - 1 glavica luka
 - 1 češanj češnjaka
 - 2 dcl crnog vina
 - 1 lovorov list
 - Ljuta papričica po želji
 - 2 kg svježe rajčice
 - 1 dcl bijelog vina
 - 0,05 l agavinog sirupa ili više (da ubije kiselost rajčice)
 - Sezam po želji
 
Priprema:
- Svinjeći file podjeliti otprilike na pola, polovicu rastući tako da se dobije veliki odrezak koji treba posoliti i popapriti te dodati prstohvat timijana, svježe tanko rezane šampinjone, svježu papriku rezanu na tanke rezance te mrkvu, tikvicu i celer izrezane na tanke štapiće veličine šibice.
 - Vrhove odreska povezati drvenim štapićem, popapriti, zapeći u tavici na maslinovom ulju, a završiti u pećnici s dodatkom bijelog vina na temperaturi od 180 stupnjeva.
 - Kad je gotov servirati na tijesto.
 - Tijesto staviti kuhati u slanu kipuću vodu, kad je gotovo ocijediti i pomiješati sa šalšom.
 - Luk narezati na kriške i staviti na maslinovo ulje da se prži; rajčicu zarezati na stražnjem dijelu i staviti u kipuću vodu na 5 min, potom ju izvaditi, pustiti da se malo ohladi i oguliti kožu te izvaditi koštice u posudi skupa s tekućinom od rajčice.
 - Meso od rajčice narezati na krupne komade i malo popržiti na luku, dodati sitno sjeckani češnjak, malo zaliti s tekućinom, dodati agavin sirup, crno vino, lovorov list, svježi ružmarin i ljute papričice (može se dodavati voda po potrebi).
 - Kad meso od rajčice počinje nestajati, začiniti, izvaditi ružmarin i lovor, a pirjanu rajčicu štapnim mikserom pretvoriti u umak.
 - Umak pomiješati s tijestom, staviti meso i posipati sezamom.
 
Hotel ARCOTEL Allegra u svojim jelima oduvijek koristi namirnice isključivo regionalnih dobavljača, a od ovog proljeća odlučili su još veći naglasak staviti na zdravu prehranu koju će gosti moći konzumirati u sklopu posebnih Healthy Fitness jelovnika.
Zahvaljujemo im na ovom receptu!