Špajza 04. svibnja 2016.

Svinjski file punjen povrćem u pikantnoj šalši

File
foto: Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas biste mogli pojesti običan komad mesa s malo drugačijim prilozima!

Sastojci za svinjski file s pikantnom šalšom (za 4 osobe):

  • 2 kom svinjskog filea
  • 100 g paprike
  • 100 g šampinjona
  • 100 g tikvice
  • 100 g celera
  • 100 g mrkve
  • Sol
  • Papar po želji
  • Timijan po želji
  • 500 g integralnih peni
  • 1 glavica luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 dcl crnog vina
  • 1 lovorov list
  • Ljuta papričica po želji
  • 2 kg svježe rajčice
  • 1 dcl bijelog vina
  • 0,05 l agavinog sirupa ili više (da ubije kiselost rajčice)
  • Sezam po želji
File | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Priprema:

  1. Svinjeći file podjeliti otprilike na pola, polovicu rastući tako da se dobije veliki odrezak koji treba posoliti i popapriti te dodati prstohvat timijana, svježe tanko rezane šampinjone, svježu papriku rezanu na tanke rezance te mrkvu, tikvicu i celer izrezane na tanke štapiće veličine šibice.
  2. Vrhove odreska povezati drvenim štapićem, popapriti, zapeći u tavici na maslinovom ulju, a završiti u pećnici s dodatkom bijelog vina na temperaturi od 180 stupnjeva.
  3. Kad je gotov servirati na tijesto.
  4. Tijesto staviti kuhati u slanu kipuću vodu, kad je gotovo ocijediti i pomiješati sa šalšom.
  5. Luk narezati na kriške i staviti na maslinovo ulje da se prži; rajčicu zarezati na stražnjem dijelu i staviti u kipuću vodu na 5 min, potom ju izvaditi, pustiti da se malo ohladi i oguliti kožu te izvaditi koštice u posudi skupa s tekućinom od rajčice.
  6. Meso od rajčice narezati na krupne komade i malo popržiti na luku, dodati sitno sjeckani češnjak, malo zaliti s tekućinom, dodati agavin sirup, crno vino, lovorov list, svježi ružmarin i ljute papričice (može se dodavati voda po potrebi).
  7. Kad meso od rajčice počinje nestajati, začiniti, izvaditi ružmarin i lovor, a pirjanu rajčicu štapnim mikserom pretvoriti u umak.
  8. Umak pomiješati s tijestom, staviti meso i posipati sezamom. 

Hotel ARCOTEL Allegra u svojim jelima oduvijek koristi namirnice isključivo regionalnih dobavljača, a od ovog proljeća odlučili su još veći naglasak staviti na zdravu prehranu koju će gosti moći konzumirati u sklopu posebnih Healthy Fitness jelovnika

Zahvaljujemo im na ovom receptu!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.