Špajza 21. travnja 2016.

Sojini smotuljci punjeni tofuom, sa salatom od kvinoje, zapečenim grahom i batatom

Soja
foto: Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo još jedan sjajan recept Healthy Fitness jelovnika za lakše koračanje kroz napornu svakodnevnicu.

Sojini smotuljci punjeni dimljenim tofuom, posluženi sa salatom od kvinoje, zapečenim grahom i pečenim batatom - dugo ime, puno sastojaka, ali sjajan okus!

Sastojci (za 4 osobe):

  • 12 komada sojinih medaljona
  • 200 g dimljenog tofua
  • 1 čajna žličica sjemenki: chia, lan, suncokret, sezam
  • Graham krušne mrvice (1 graham kruh narezati na šnite, posušiti u pećnici i samljeti)
  • 100 g cornflakesa
  • 4 jaja
  • 400 g kvinoje
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 1 limun
  • 100 g miješane svježe lisnate salate
  • 100 g kukuruza
  • 100 g mini rajčica
  • 500 g batata
  • Sol po želji
  • Papar po želji
  • 250 g bijelog graha
  • 1 manja glavica luka
  • 1 tikvica
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 jušna žlica crvene slatke paprike
  • 1 mrkva
  • 1 celer
  • Mala vezica peršina
  • 1 kom peršinovog korijena
  • 1 rajčica
  • Pola klinčića
  • 1 patlidžan 

Priprema:

Soja | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

Povrtni temeljac:

  1. U 4 litre hladne vode staviti oguljeno i očišćeno povrće: mrkva, celer, peršin, luk (dobro opran s ljuskom, prerezati na pola, prepeći u tavici i staviti u temeljac), dodati pola klinčeka i tako kuhati 2 do 3h.
  2. Ocijediti i tako ocijeđenu tekućinu koristiti kao dodatak jelima.
  3. Batat oguliti, narezati na kriške i prokuhati.
  4. 70% ocijediti i popržiti u dubokom ulju do znatno žute boje.
  5. Grah dan prije namočiti u vodi i drugi ga staviti kuhati.
  6. Kad je grah kuhan 90% ocijediti.
  7. Sitno nasjeckati luk i lagano ga pržiti na maslinovom ulju.
  8. Tikvice oguliti i nasjeckati na kockice (po želji), staviti na luk da se prže dok se luk ne zarumeni, dodati češnjak, slatku mljevenu papriku i grah i sve zaliti s malo povrtnog temeljca.
  9. Dok grah ukuha i omekša začiniti po želji i servirati.
  10. Kvinoju staviti kuhati u slanu vodu.
  11. Kad omekša ocijediti i ohladiti.
  12. Začiniti ju maslinovim uljem i limunovim sokom, dodati mini rajčicu rezanu na 4 dijela, svježe lisnate salate i začina po želji.
  13. Sojine medaljone staviti u vrelu vodu i tako kuhati 5 min.
  14. Ugasiti i pustiti ih da se hlade da njima možete rukovati.
  15. Iz medaljona istisnuti svu vodu i lagano potući s kuharskim čekićem da možete zamotati tofu.
  16. Tofu nabosti na štapić ražnjića i zamotati u rastučen sojin medaljon, zatim sve zajedno umočiti u brašno, jaja i mješavinu graham krušnih mrvica, miješanih sjemenki, mljevenog cornflakesa i tako ispržiti u dubokom ulju.
  17. Kada dobiju zlatno žutu boju izvaditi, staviti na papirnati ubrus i tako servirati.

Umak od patlidžana: 

  1. Patlidžan oprati, staviti na pleh i staviti u pećnicu na 180 stupnjeva da se peče dok skroz ne omekša.
  2. Oguliti kožu i takvo meso od patlidžana staviti u blender, dodati češnjak, maslinovo ulje, limunov sok, sol, papar po želji i kiselo vrhnje.

Servirati uz jelo. Dobar tek, zahvaljujemo chefu restorana Arcotel Allegra Ivanu Simončiću na ovom sjajnom receptu!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.