gastro postao
Donosimo još jedan sjajan recept Healthy Fitness jelovnika za lakše koračanje kroz napornu svakodnevnicu.
Sojini smotuljci punjeni dimljenim tofuom, posluženi sa salatom od kvinoje, zapečenim grahom i pečenim batatom - dugo ime, puno sastojaka, ali sjajan okus!
Sastojci (za 4 osobe):
- 12 komada sojinih medaljona
- 200 g dimljenog tofua
- 1 čajna žličica sjemenki: chia, lan, suncokret, sezam
- Graham krušne mrvice (1 graham kruh narezati na šnite, posušiti u pećnici i samljeti)
- 100 g cornflakesa
- 4 jaja
- 400 g kvinoje
- 1 dcl maslinovog ulja
- 1 limun
- 100 g miješane svježe lisnate salate
- 100 g kukuruza
- 100 g mini rajčica
- 500 g batata
- Sol po želji
- Papar po želji
- 250 g bijelog graha
- 1 manja glavica luka
- 1 tikvica
- 3 češnja češnjaka
- 1 jušna žlica crvene slatke paprike
- 1 mrkva
- 1 celer
- Mala vezica peršina
- 1 kom peršinovog korijena
- 1 rajčica
- Pola klinčića
- 1 patlidžan
Priprema:
Povrtni temeljac:
- U 4 litre hladne vode staviti oguljeno i očišćeno povrće: mrkva, celer, peršin, luk (dobro opran s ljuskom, prerezati na pola, prepeći u tavici i staviti u temeljac), dodati pola klinčeka i tako kuhati 2 do 3h.
- Ocijediti i tako ocijeđenu tekućinu koristiti kao dodatak jelima.
- Batat oguliti, narezati na kriške i prokuhati.
- 70% ocijediti i popržiti u dubokom ulju do znatno žute boje.
- Grah dan prije namočiti u vodi i drugi ga staviti kuhati.
- Kad je grah kuhan 90% ocijediti.
- Sitno nasjeckati luk i lagano ga pržiti na maslinovom ulju.
- Tikvice oguliti i nasjeckati na kockice (po želji), staviti na luk da se prže dok se luk ne zarumeni, dodati češnjak, slatku mljevenu papriku i grah i sve zaliti s malo povrtnog temeljca.
- Dok grah ukuha i omekša začiniti po želji i servirati.
- Kvinoju staviti kuhati u slanu vodu.
- Kad omekša ocijediti i ohladiti.
- Začiniti ju maslinovim uljem i limunovim sokom, dodati mini rajčicu rezanu na 4 dijela, svježe lisnate salate i začina po želji.
- Sojine medaljone staviti u vrelu vodu i tako kuhati 5 min.
- Ugasiti i pustiti ih da se hlade da njima možete rukovati.
- Iz medaljona istisnuti svu vodu i lagano potući s kuharskim čekićem da možete zamotati tofu.
- Tofu nabosti na štapić ražnjića i zamotati u rastučen sojin medaljon, zatim sve zajedno umočiti u brašno, jaja i mješavinu graham krušnih mrvica, miješanih sjemenki, mljevenog cornflakesa i tako ispržiti u dubokom ulju.
- Kada dobiju zlatno žutu boju izvaditi, staviti na papirnati ubrus i tako servirati.
Umak od patlidžana:
- Patlidžan oprati, staviti na pleh i staviti u pećnicu na 180 stupnjeva da se peče dok skroz ne omekša.
- Oguliti kožu i takvo meso od patlidžana staviti u blender, dodati češnjak, maslinovo ulje, limunov sok, sol, papar po želji i kiselo vrhnje.
Servirati uz jelo. Dobar tek, zahvaljujemo chefu restorana Arcotel Allegra Ivanu Simončiću na ovom sjajnom receptu!